Μήνυμα Μητροπολίτη Γερμανού για το Πάσχα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/04/2016

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

« Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί. Πάσχα, Κυρίου Πάσχα».

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα και  το περιεχόμενο του χριστιανικού  Πάσχα · Είναι η ημέρα  της Αναστάσεως του Χριστού και δια τούτο είναι  ημέρα λαμπρής και μεγάλης  εορτής , ημέρα ευφροσύνης  και  χαράς.
Αλλά, τι σημαίνει Πάσχα και μάλιστα του Κυρίου Πάσχα και τι νόημα έχει αυτό για μας ; Ιδού : 
1. Πάσχα είναι εβραϊκή λέξις και σημαίνει διάβασι, πέρασμα από το ένα μέρος στο άλλο και ήταν  η μεγαλύτερη εορτή των Εβραίων, που τους θύμιζε την κατά θαυμαστό τρόπο διάβασί τους από την Ερυθρά θάλασσα· Την μετάβασί τους από την γη της δουλείας, την Αίγυπτο, στη γη της επαγγελίας, την Παλαιστίνη. Εόρταζαν δε το Πάσχα θυσιάζοντας ενιαύσιον αμνόν, με το αίμα του οποίου είχαν βάψει τις εξώπορτες των σπιτιών τους  στην Αίγυπτο, για να μη σφαγούν και τα  δικά τους παιδιά  από τον εξολοθρευτή, όπως των Αιγυπτίων.
2. Το χριστιανικό Πάσχα, του Κυρίου το Πάσχα που εορτάζουμε εμείς, μας θυμίζει την Ανάστασι του Ιησού Χριστού, η οποία δίνει σ’ όλους τους ανθρώπους την δυνατότητα να περάσουν  από τον θάνατο στη ζωή, από το σκοτάδι στο φως, από την δουλεία του σατανά στην ελευθερία των παιδιών του Θεού, από την πίκρα και τον πόνο στη χαρά της ζωής, από την γη στον ουρανό. Και όλα αυτά μετά την προηγηθείσαν σταυρική θυσία του Θεανθρώπου Κυρίου, ως « αμνού του Θεού,  του αίροντος τας αμαρτίας του κόσμου».
3. Για μας όμως τους σημερινούς χριστιανούς και για τον καθένα μας ξεχωριστά, αυτά που προσφέρει η Ανάστασι του Χριστού,  έχουν γίνει  πραγματικότητα; Εμείς ξεπεράσαμε τον θάνατο ή πεθαμένοι κινούμεθα στα πάθη και  στην φθορά, στα ναρκωτικά και στα άλλα  πάθη  μας,  που με ασφάλεια μας οδηγούν στον θάνατο; Εμείς εφύγαμε από το φυσικό και  το ηθικό σκοτάδι η μήπως συνεχίζουμε να ζούμε μέσα σε μια ατέλειωτη νύχτα, χωρίς φως, χαρά και ζωή;
Ο Αναστάς Κύριος πάντως μας  προσκαλεί και περιμένει όλους μας και  εμείς  μπορούμε  να ξεφύγουμε από την πίκρα, το σκοτάδι και τον θάνατο και να έλθουμε  κοντά Του, για να μας γεμίση φως, δύναμι, ζωή και χαρά.

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ ,  αδελφοί  και  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ.

† Ο    Ηλείας   ΓΕΡΜΑΝΟΣ