Ανησυχία του μητροπολίτη Σερβίων για το προσφυγικό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/04/2016
Την ανησυχία του για τη χρονική συγκυρία έξαρσης του προσφυγικού εξέφρασε στον Αlpha 989 ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος:
«Είμαι πολύ ανήσυχος… Ούτε ξενοφοβία έχω ούτε τίποτα. Είναι εικόνες Θεού κι αυτοί, άλλα σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει κρίση δημογραφικά, τί κάνουμε»;
Επέκρινε τους αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών. 
 
 
Για την έως τώρα διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση είπε: «Ούτε αστυνόμος είμαι ούτε δικαστής ούτε τίποτα. Από επίσημα χείλη ακούω, λένε συνεχώς «το κράτος που είναι»; Δεν ξέρω.. είναι πουθενά; Περιοδεύουν κάποιοι υπουργοί, τί έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Μόνο διαπιστώσεις ότι κάποιοι διακινητές τους εκμεταλλεύονται, άλλοι τους υπόσχονται»
 
Πρότεινε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου -μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο- «να πάμε στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τους πούμε «ήρθαμε ως Έλληνες όχι ως δούλοι». Με αξιοπρέπεια, όχι να ζητιανέψουμε. Να τους πούμε σαν άνθρωποι «εντάξει κάναμε λάθη, είμαστε όμως Ενωμένη Ευρώπη. Που σημαίνει: αλληλέγγυος. Πρέπει κάτι να κάνετε να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν μπορούμε άλλο να τυραννάμε αυτόν το λαό».
 
Επιτέθηκε στο υπ. Παιδείας για το μάθημα της Ιστορίας  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μιλούν οι ξένοι και να ψηφίζουν για τη γενοκτονία των Ποντίων και να λέμε ότι «ήταν εθνικά ξεκαθαρίσματα» και «τα κρυφά σχολειά και όλα ήταν μύθος»; Λυπάμαι που τα παιδιά μας δεν διδάσκονται ιστορία» ενώ απάντησε στα περί προσηλυτισμού των μαθητών με αφορμή την οδηγία για τις επισκέψεις Ιεραρχών στα σχολεία λέγοντας «είναι σχήμα οξύμωρο (ο προσηλυτισμός). Όταν λες ότι «κάνω προσηλυτισμό» στο παιδί που είναι βαπτισμένο χριστιανό ορθόδοξο και το δηλώνει αυτό, υπάρχει σοβαρότητα; Προσηλυτισμός θα θεωρηθεί αν το κάνω σε έναν μουσουλμάνο. Είμαστε λογικοί άνθρωποι ή μια χώρα τρελών»; 
 
 
Για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών είπε χαρακτηριστικά: «Για εμάς είναι Σόδομα και Γόμορα». 
 
«Η Πολιτεία νομοθετεί, η Ιστορία θα την κρίνει», πρόσθεσε. Εξέφρασε τη ελπίδα να μην προχωρήσουν και σε υιοθεσία παιδιών. 
 
 
«Δικαιώμα του καθενός αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν το μυστήριο της κηδείας», είπε για την καύση των νεκρών.