Ι.Μ.Κορίνθου: Α Κατανυκτικός Εσπερινός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/03/2016

Από τον προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγ. Φανουρίου Λουτρακίου, ξεκίνησε το πρόγραμμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Χθες Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου 2016, λειτούργησε εκεί και μίλησε στους Πιστούς επίκαιρα αναλύοντας την Ευαγγελική και Αποστολική Περικοπή, οι οποίες αναφέρονται και στην νηστεία και προέτρεψε τους Πιστούς να προετοιμαστούν ψυχοσωματικά για την Αγιοπατερικά θεσπισμένη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, τονίζοντας ότι η νηστεία πρέπει να είναι σωματική και ψυχική –πνευματική, όπως και  ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τέλεσε τον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό της «Συγγνώμης», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, καθώς κατά την διάρκειά του οι Πιστοί προκειμένου άξια να διανύσουν  το στάδιο των αγώνων της, επιβάλλεται να το πράττουν με καθαρή συνείδηση, ειρηνικοί και συμφιλιωμένοι, ζητώντας και δίνοντας  την αμοιβαία συγχώρηση.

 Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε στους πολυπληθείς Πιστούς και τους προέτρεψε να ασκηθούν κατάλληλα κατά την Μ. Τεσσαρακοστή. Τους μίλησε για τα εφόδια, όπως είναι η νηστεία, η προσευχή, η φιλανθρωπία  και τους κάλεσε να συμμετέχουν στο σύνολο των Ι. Ακολουθιών, όπως οι Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες, οι Χαιρετισμοί, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, τα Μ. Απόδειπνα κ. ά,  που έχουν θεσπισθεί από την Εκκλησία μας για τη περίοδο αυτή και που η Ι. Μητρόπολη μας έχει προγραμματίσει να τελούνται από τους Εφημερίους των Ι. Ναών καθημερινά, ώστε και μέσα από αυτές, να αξιωθούμε να εορτάσουμε τα Άγια Πάθη και την Ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου μας, πλήρεις χάριτος και ευλογίας, μεστοί ελέους και καρπών αγαθών.  

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ