Εορτασμός στην Ι.Μ.Αγ. Τεσσαράκοντα Σπάρτης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/03/2016
Ι.Μ.Σπάρτης Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και με εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε η ιστορική φερώνυμη Ιερά Μονή πλησίον της Σπάρτης, η οποία υπήρξε θεματοφύλακας των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων  κατά την Τουρκοκρατία, ενώ ακόμα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής.
 
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον οποίο συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι του σεπτού Ποιμενάρχη Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος και χοροστάτησε. Επίκαιρα μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο αδελφός εκ κουράς της Ιεράς Μονής Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα και στα μηνύματα τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε, ώστε να ωφεληθούμε στην ταραγμένη σημερινή εποχή.
 
 
 
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελαίας κ.κ. Θεοδωρήτου, ο οποίος είναι αδελφός εκ κουράς της Ιεράς Μονής και ακολούθησε η αρτοκλασία. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ελαίας και από πλειάδα κληρικών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Ελαίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία, αν χρειαστεί, θα ορθώσει ξανά το ανάστημά της ώστε να προστατεύσει τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη πίστη μας, που βάλλονται πανταχόθεν.
 
 
Με την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής ο Σεβ. Ποιμενάρχης Σπάρτης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στον εορτασμό και ιδιαίτερα τους δύο Σεβ. Μητροπολίτες από την ακριτική Θράκη και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ελαίας. Παράλληλα ευχήθηκε οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες να προστατεύουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας τους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Ακολούθως προσφέρθηκε στους προσκυνητές από την Αδελφότητα της Μονής το παραδοσιακό κέρασμα κατά τη μοναστηριακή τάξη.