Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/03/2012

Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων έγινε την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 το πέμπτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο γνωστός συγγραφέας, μελετητής και εκδότης κ. Γιώργος Καραμπελιάς, ο οποίος παλεύει για έναν υγιή πατριωτισμό. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η Εκκλησία στον Αγώνα του 1821. Γρηγόριος ο Ε’ και Αλέξανδρος Υψηλάντης».

 

Με την παράθεση στοιχείων ο ομιλητής επεσήμανε ότι η Εκκλησία, εκτός από την συμβολή της στην διάσωση της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης κατά την διάρκεια τόσο της τουρκοκρατίας, όσο και της φραγκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο, συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στην Επανάσταση του 1821. Τόνισε ότι η απόπειρα ορισμένων αναθεωρητών της ιστορίας να διαγράψουν την προσφορά της Εκκλησίας αποτελεί αντιεπιστημονική και σκόπιμη επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Νεοέλληνα. Το θέμα δεν είναι απλώς ιδεολογικό. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια μερίδας ιστορικών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και συγγράφουν την Ιστορία όχι με βάση τα γεγονότα και τις πηγές, αλλά με βάση τις δικές τους επιλογές και σκοπιμότητες. «Την ιστορία δεν την δημιουργούν τα γεγονότα και τα πρόσωπα, αλλά ο ιστορικός», τονίζουν αυτοί οι ιστορικοί, οι οποίοι κάνουν θόρυβο στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν αυτό που ονομάζουμε «περιθωριοποίηση και ιδιωτικότητα της θρησκείας», στάση ακραιφνώς προτεσταντική. Η ορθόδοξη παράδοση, τόνισε ο ομιλητής, στηρίζεται στην συλλογικότητα, στο σώμα του Χριστού, στην ενορία, δηλαδή όχι σε ατομικές μορφές θρησκευτικότητας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ υπήρξε μία λιτή και ασκητική προσωπικότητα, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, όταν ξέσπασε η Επανάσταση και προτίμησε να μαρτυρήσει τόσο για την πίστη όσο και για την πατρίδα. Πρόλαβε όμως να αποτρέψει μαζικές σφαγές στην πόλεις της Ιωνίας, καθώς κατάφερε να πείσει τον θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων της Κωνσταντινούπολης να μεσολαβήσει στον σουλτάνο, ώστε να μην επεκταθούν οι αρχικές σφαγές που οδήγησαν στο θάνατο 10.000 Έλληνες. Πολλοί Επίσκοποι σφαγιάστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Διονύσιος Καλλιάρχης Μητροπολίτης Εφέσου, στενός συνεργάτης του Γρηγορίου, αναμορφωτής της παιδείας στη Θεσσαλία πριν γίνει από Μητροπολίτης Λαρίσης Μητροπολίτης Εφέσου.

Ο αφορισμός του Υψηλάντη ήταν ένα τέχνασμα του Γρηγορίου για την αποφυγή περαιτέρω αντιποίνων, ενώ ούτε ο ίδιος ο Υψηλάντης δεν τον έλαβε υπ’ όψιν του σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στους αγωνιστές και ανέγνωσε ο ομιλητής. Επίσης, ο κ. Καραμπελιάς διάβασε άλλη επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με την οποία προέτρεπε τους Έλληνες να αγωνιστούν στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και μόνο για την ελευθερία τους και να μην ελπίζουν στιες ξένες δυνάμεις, ενώ επεσήμανε την βαθιά πίστη τόσο του ιδίου, όσο και των αγωνιστών που απετέλεσε κινητήριο δύναμη στην προσπάθεια για ελευθερία.

Ο ομιλητής κατέληξε την εισήγησή του επισημαίνοντας ότι το χρέος όλων μας είναι να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας, να αντισταθούμε στις κάθε λογής επιθέσεις εναντίον της ιστορίας και της συλλογικής μας μνήμης και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αληθινής επανάστασης έναντι όλων όσων μας προτρέπουν σε αναξιοπρέπεια στην εποχή μας. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε το πραγματικό βίωμα του 1821 , το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία, διότι ο Ελληνισμός δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις στις Ξένες Δυνάμεις.

Στον διάλογο που ακολούθησε ο κ. Καραμπελιάς έκανε εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στην κρίση που βιώνουμε, τονίζοντας ότι εάν αντισταθούμε θα είναι πρόσκαιρη η ήττα μας από την οικονομική καταιγίδα που μας έχει επιβληθεί.   

Σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή ανελευθερίας χρειάζεται να διατηρήσουμε ακμαία την πίστη μας στο Θεό και την πρόνοιά Του, αλλά και να αναζητήσουμε την πραγματική μας ταυτότητα, η οποία έγκειται στην διάσωση των αξιών του Γένους μας και την μετάδοσή τους στις νέες γενιές. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η τοπική Εκκλησία προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, το οποίο αγκαλιάστηκε από πλήθος ενδιαφερομένων και ιδίως νέων επιστημόνων, κάτι που είναι παρήγορο στις ημέρες μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Αργυρός και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής κ. Δένδιας.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η τελευταία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος