Θεολογικό Συνέδριο στη Γαστούνη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/03/2016

Με κεντρικό θέμα την ζωή και το μαρτύριο των Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου θα λάβει χώρα στην πόλη της Γαστούνης το φετινό Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως, το Σαββάτο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. Οι Εισηγήσεις των συνέδρων θα παρουσιαστούν στο Κουρβισιάνειον Πνευματικό Κέντρο Γαστούνης, της πόλεως δηλαδή όπου προ 300 ετών, το 1716, μαρτύρησαν για την Ορθόδοξη πίστη οι δύο αυτοί Νεομάρτυρες. 

Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι «Οι Νεομάρτυρες Χρίστος και Πανάγος οι εν Γαστούνη μαρτυρήσαντες 1716-2016».  Οι δύο αυτοί Ηλείοι μάρτυρες υπήρξαν θύματα του Οθωμανικού και μουσουλμανικού διωγμού που εξαπολύθηκε αμέσως μετά το τέλος της Β΄ Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο, στις αρχές του 18ου αιώνος, όταν επεβλήθη η Β΄ Τουρκοκρατία(που διήρκεσε μέχρι το 1821)και προ ετών βρέθηκαν στοιχεία για την ζωή και το μαρτύριο τους.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ                                                                                                                                     Πριν την έναρξη της πρώτης Συνεδρίας, θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός στις 16.00 στο Παρεκκλήσιο των Νεομαρτύρων, ενώ στις 17.30  θα ξεκινήσει το Συνέδριο στο Κουρβισιάνειον Πνευματικό Κέντρο με τους χαιρετισμούς και την εκλογή του Προεδρείου.  Η πρώτη εισήγηση θα γίνει από την Διδάκτορα Θεολογίας κ. Δέσποινα Μιχάλαγα με θέμα «Η Β΄ Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο».

 Ακολούθως θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις του Διδάκτορος Θεολογίας κ. Γεωργίου Νικολάου, με θέμα «Εξωμοσίες στην Ηλεία κατά την Β΄ Βενετοκρατία», και του Διδάκτορος Θεολογίας και Λειτουργιολόγου κ. Χρίστου Πανάγου, με θέμα  «Η Ακολουθία προς τιμήν των Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου».  Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των Συνέδρων, ενώ το βράδυ θα μπορούν οι σύνεδροι να συμμετάσχουν στο  απόδειπνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής Γαστούνης.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ                                                                                                                                                                   Το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου οι Σύνεδροι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης, ενώ οι εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας θα ξεκινήσουν στις 10.30 πμ με εισήγηση του Καθηγητού Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Β. Γόνης, με θέμα «Ο Νεομάρτυρας Χρίστος».

Θα επακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Διευθυντή Γυμνασίου Βουνάργου και Θεολόγου κ. Παύλου Παγκράτη, με θέμα «Ο Νεομάρτυρας Πανάγος», και ο Διδάκτωρ Ιστορίας κ. Ιωάννης Γ. Χατζής, με θέμα «Η ανεύρεσις και δημοσίευσις του χειρογράφου της Ακολουθίας των Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου». Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων και θα παρατεθεί τραπέζι αγάπης σε όλους τους Συνέδρους στο ίδρυμα ¨Παναγία η Καθολική¨  Γαστούνης.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

                                                                                                                                      Το Συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι πολίτες ενδιαφέρονται, όπως γίνεται κάθε χρόνο στα Θεολογικά Συνέδρια της Μητροπόλεως Ηλείας.  Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός(που είναι Πρόεδρος της), οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δαμασκηνός Πετράκος, π. Φιλάρετος Σπανόπουλος και ο π. Χρυσοφόρος Κωλέττης και ο ιερέας και θεολόγος π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας.

Την Γραμματεία συγκροτούν ο Διευθυντής Μουσικού Γυμνασίου π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο Θεολόγος κ. Γεώργιος Κομιώτης και οι φιλόλογοι κ. κ. Ανδρέας Κουμπαρούλης και Γεώργιος Κουρκούτας.