Ενθρόνιση της θαυματουργής εικόνας του Αγ.Χαραλάμπους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/01/2016
Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη, την αρμόζουσα τιμή και την δέουσα ευλάβεια, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, η Ενθρόνιση της σεπτής και θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους του προστάτου και Πολιούχου της Πόλεως του Πύργου, όπως είθισται κατά παράδοσιν πολλών δεκαετιών εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προς τιμήν του και οι οποίες θα κορυφωθούν συν Θεώ και με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους, το διήμερο  Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου με τον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, καθώς επίσης με την Λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων αυτού.
Η μεταφορά της Ιερής Εικόνας από το Ιστορικό του Παρεκκλήσιο, έγινε υπό του Ιερού Κλήρου της Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, κάτω υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», συνοδευόμενη από πλήθος λαού οι οποίοι ιδιαίτερα ευλαβούνται τον θαυματουργό Άγιο, ο οποίος πολλές φορές έχει προστατέψει την Πόλη από διάφορες δοκιμασίες.
Την Ιερά Εικόνα  έξωθεν του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, απουσιάζοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, ο οποίος ως γνωστόν ευρίσκεται στο Σαμπεζύ της Γενεύης,  συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις εργασίες της Προσυνοδικής Συνάξεως  των Προκαθημένων  των Ορθόδοξων Εκκλησιών, υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οποίος μετά την δέηση εισόδευσε αυτήν εις τον Ιερό Ναό,  όπου και εψάλει  προεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του ιδίου, με αναφορές  στον  Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο και στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γερμανού από την Γενεύη.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, θα παραμείνει στον  εν λόγω Ιερό Ναό, μέχρι και την  Α’  Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας), όπου μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, θα μεταφερθεί και πάλι με τις ίδιες τιμές στο Ιστορικό Ναϋδριό του.     
 
Υπό Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα.