Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/12/2015
ΗΛΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
Φάρος της Ορθοδοξίας
για πάνω από τέσσερις αιώνες
Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος
Διαχειριστής της σελίδας "Κιβωτός της Ιστορίας - Ιστορικός και μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
thlabros@hotmail.com
Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μια σπηλιά να αιωρείται και να ακτινοβολεί φως ήταν η αφορμή για να πάρει σάρκα και οστά και να διατηρηθεί στην περιοχή για πάνω από τετρακόσια χρόνια. Άντεξε στο διάβα των αιώνων από επιδρομές, από τους κατακτητές Οθωμανούς αλλά και από σεισμούς. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσής μας.
Ο λόγος για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κρεμαστής που βρίσκεται ανατολικά από το χωριό Λαμπέτι, δυτικά του χωριού Λάνθι και βόρεια των χωριών Βαρβάσαινα και Κολύρι σε υψόμετρο 334 μέτρων.
Σύμφωνα με την παράδοση, επί τουρκοκρατίας βοσκοί συνήθιζαν να βόσκουν τα ζωντανά τους στην πλαγιά της χαράδρας βορειοανατολικά της Μονής. Κάποιο βράδυ λοιπόν, είδαν στο βάθος του λόγγου φως.! Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν πυγολαμπίδες και δεν έδωσαν σημασία. Όμως το φως εξακολουθούσε να υφίσταται και τα επόμενα βράδια και μάλιστα σταθερό, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει από πυγολαμπίδες μιας και αυτά τα έντομα κινούνται συνεχώς.
Το φως συνέχισε να υπάρχει και την ημέρα και έτσι οι βοσκοί αποφάσισαν να ερευνήσουν την περιοχή για να μάθουν την προέλευση του παράξενου φωτός. Καθώς ξεκίνησαν την έρευνα είδαν ότι πίσω από την πυκνή βλάστηση και τα πανύψηλα δέντρα, υπήρχε απότομος γκρεμός κοφτός σαν μαχαίρι που καθιστούσε την αναρρίχηση αδύνατη. Στον γκρεμό ήταν ένα σπήλαιο μέσα από το οποίο πήγαζε το φως. Για να το προσεγγίσουν αναγκάστηκαν να ΄΄κρεμάσουν΄΄ έναν βοσκό με σχοινί όπου και μπαίνοντας στο σπήλαιο αντίκρισε την Εικόνα της Παναγίας η οποία αιωρούνταν και φεγγοβολούσε το επίμαχο φως χωρίς καμιά προφανή πηγή.
Οι βοσκοί γεμάτοι δέος και σεβασμό πήραν την εικόνα και αποφάσισαν να οικοδομήσουν μια εκκλησία προς τιμή της Παναγίας στην κοιλάδα. Όμως τη νύχτα η εικόνα χάθηκε και βρέθηκε το άλλο πρωί να αιωρείται και να ακτινοβολεί το ίδιο φως στο σημείο που πρωτοανακαλύφθηκε.! Κατάλαβαν ότι η εκκλησία έπρεπε κατά επιθυμία της Παναγίας να κτιστεί σε εκείνη τη σπηλιά. Έτσι και έγινε και ονομάστηκε Παναγία Κρεμαστή εξ ‘ αιτίας του τρόπου που βρέθηκε αλλά και γιατί αν δεις από μακριά τη Μονή, είναι σα να κρέμεται από το βράχο.
Κρυφό σχολειό το Μοναστήρι
κατά την περίοδο του 1821
Έτος ιδρύσεως της Μονής είναι το 1601 και πριν τη πτώση του ιερού σπηλαίου υπήρχε στην οροφή η επιγραφή : «ΈΡΓΟΝ Ο ΝΑΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΛΑΝΘΙ - ΑΧΆ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2 – ΕΚΤΙΣΕΝ Ο ΤΙΜΙΟΤΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ»
Κατά την περίοδο του 1821 η Μονή εξ’ αιτίας της τοποθεσίας και της δομής της, ευνοούσε την λειτουργία κρυφού σχολείου. Εκεί τα Ελληνόπουλα των γύρω χωριών μάθαιναν τα πρώτα γράμματα και αποκτούσαν τη συνείδηση του Έλληνα.! Έχουν καταγραφεί επίσης συναντήσεις των Ηλείων αρχηγών της Επανάστασης αλλά και του Γέρου του Μoριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.!
Από την ίδρυση της Μονής μέχρι το 1933 ήταν ανδρική. Μετά μετατράπηκε σε γυναικεία επί αρχιερατείας Αντωνίου Πολίτου.
Στις 29 Ιουλίου 1976 το ιερό σπήλαιο έπαθε κατολίσθηση. Τα πάντα καλύφθηκαν με χώμα εκτός από την εικόνα της Παναγίας, το ανθοδοχείο και το καντήλι που ήταν αναμμένο ακόμα. Αυτά ήταν ανέπαφα και γύρω παντού χώμα.!!
Υπάρχουν αρκετά θαύματα καταγεγραμμένα που καταλογίζονται στην Παναγία την Κρεμαστή. Αναφορές και μαρτυρίες για θεραπείες δαιμονισμένων, θαύματα τεκνογονίας, θεραπείες οφθαλμών και θεραπείες ανίατων νοσημάτων.
Το «Μαγικό Πέρασμα»
Στην Ιερά Μονή Κρεμαστής υπάρχει όπως χαρακτηρίζεται ένα «Μαγικό Πέρασμα» ή «τρύπα». Εκεί οι πιστοί μέχρι σήμερα περνούν τα άρρωστα παιδιά τους για να θεραπευτούν από τις αρρώστιες τους.
Η «τρύπα» βρίσκεται δυτικά του Ιερού σπηλαίου και είναι τόσο μικρή που την λένε και μπουντρούμι. Εκεί βαπτίζουν επίσης και τα βρέφη που είναι ταγμένα στην Παναγία την Κρεμαστή.
Το μοναστήρι εορτάζει 22 με 23 Αυγούστου. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες – τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά την Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Σήμερα το μοναστήρι αποτελείται από 10 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Νυμφοδώρα Δρακοπούλου.