Στέγη για τους αστέγους από τη Μητρόπολη Ρεθύμνης

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 11/12/2015
Ι.Μ.Ρεθύμνης Άνθρωποι που επί σειρά ετών βρίσκονταν ανάμεσά μας χωρίς ωστόσο να είναι ουσιαστικά ενταγμένοι στην κοινωνία, αφού ζούσαν χωρίς στέγη και βασική μέριμνα, βρίσκουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα από τη Μητρόπολη Ρεθύμνου που εξασφάλισε πρόσφατα μόνιμη στέγη, αξιοποιώντας το κληροδότημα που άφησε μετά τον θάνατό του στην τοπική εκκλησία ο Γεώργιος Τσικόγιας.
 
Παρ’ όλο που τα τελευταία πέντε χρόνια η Μητρόπολη βοηθάει σημαντικά τους ανθρώπους αυτούς μέσα από τις δράσεις της, πλέον έχει θέσει σε εφαρμογή ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα που αποσκοπεί όχι μόνο στη στέγαση αλλά και την κοινωνική ένταξη των αστέγων.
 
Συνολικά επτά σπίτια έχουν νοικιαστεί στην πόλη του Ρεθύμνου και στεγάζουν πρώην άστεγους αλλά και μια τετραμελή οικογένεια που βρίσκονταν σε περιοχές της πόλης ή κατοικούσαν στα οχήματά τους. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βρουν στέγη δύο επιπλέον άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή του Κουμπέ.
 
Όσοι από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην ευγενική προσφορά της Μητρόπολης, απολαμβάνουν πλέον ένα ζεστό σπιτικό, μια μόνιμη κατοικία αλλά και την ευκαιρία να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Η Μητρόπολη προχώρησε σε εκμίσθωση διαμερισμάτων στα οποία στέγασε τους ανθρώπους αυτούς ενώ τα χρήματα που αξιοποιούνται για την εκμίσθωση προέρχονται από τα χρήματα που άφησε στη Μητρόπολη ο Γεώργιος Τσικόγιας.
 
«Δεν ανεχόμουν να είναι στους δρόμους οι άνθρωποι» δήλωσε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος αναφερόμενος στον αγώνα δρόμου που γινόταν κάθε χρόνο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και τις περιόδους κακοκαιρίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν προσωρινή στέγη, στο Νοσοκομείο ή στο Γηροκομείο Ρεθύμνου και να προφυλαχθούν από το κρύο. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εικόνα που δεν τιμά καμία σύγχρονη κοινωνία και με γνώμονα αυτό αλλά και το δεύτερο στάδιο μέριμνας στο οποίο αποβλέπει η Μητρόπολη, την ευκαιρία ένταξής τους στην κοινωνία, στόχος είναι εκτός από τη στέγασή τους, να γίνουν και ενεργοί πολίτες αφού όντας άστεγοι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν κρατική μέριμνα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήθος άλλων παροχών που ο κάθε πολίτης πρέπει να απολαμβάνει.
 
«Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Να ψάχνουμε τρόπους να στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους ειδικά τον χειμώνα. Πλέον η Μητρόπολη νοίκιασε σπίτια στα οποία στεγάσαμε τους ανθρώπους που θέλησαν να στεγαστούν, από χρήματα του κληροδοτήματος Τσικόγια. Με ενδιαφέρει να περάσουμε πλέον στο δεύτερο στάδιο, την κοινωνικοποίησή τους. Δεν θέλαμε απλά να μπουν σε ένα χώρο αλλά να ενταχθούν ενεργά στην κοινωνία γιατί το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών δεν είναι μόνο η στέγη» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
 
«Πρώτο σπίτι» και σταδιακή δημιουργία ενεργών πολιτών μέσα από το πρόγραμμα της Μητρόπολης
Ο πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε πως η Μητρόπολη γνωρίζει και στηρίζει επί σειρά ετών όσο μπορεί τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη κίνηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή η Μητρόπολη και το οποίο μάλιστα κινείται στα πρότυπα Ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με την επανένταξη ανθρώπων που έζησαν στο περιθώριο, στην κοινωνία. Μοναδική υποχρέωση των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα και τους έχει εξασφαλιστεί στέγη είναι απλά να φροντίζουν τον εαυτό τους προκειμένου με σταδιακά βήματα, να καταφέρουν να ενταχθούν ενεργά στην κοινωνία.
 
«Εφαρμόζουμε ένα επιστημονικό πρόγραμμα με τη συνδρομή ενός επιστήμονα καθηγητή που έχει κάνει μια μελέτη για τους αστέγους, με την ονομασία «Πρώτο σπίτι». Αυτό το πρόγραμμα έχει ως βάση την αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων αυτών με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία. Θέλουμε μέσα από συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες να εστιάσουμε στον καθένα μεμονωμένα και να του δώσουμε διεξόδους προς την κοινωνία. Ωστόσο, έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο πρόγραμμα αυτό και αυτές είναι να θέλουν καταρχάς να ενταχθούν, να διατηρούν το χώρο που μένουν καθαρό, να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν μόνοι τους και φυσικά εμείς θα τους εξασφαλίζουμε την πρώτη ύλη, να παρακολουθούν τα προγράμματά τους, για παράδειγμα στον ΟΚΑΝΑ και να φροντίζουν την υγεία τους και να μην διανυκτερεύουν άλλοι στα σπίτια τους».
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πατέρας Γαλεράκης, ουσιαστικά οι μοναδικές υποχρεώσεις που έχουν οι άνθρωποι αυτοί προς το πρόγραμμα, είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους ώστε σταδιακά να αποκτήσουν απόλυτη αυτονομία, να σταθούν στα πόδια τους, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες εξαρτήσεις ενώ θα τους δώσουν την ευκαιρία να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πατήρ Γαλεράκης εκτός από την οικονομική δυνατότητα, που μετά το κληροδότημα Τσικόγια που η Μητρόπολη διαθέτει για να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό, το Ρέθυμνο δεν διέθετε μεγάλο αριθμό αστέγων και έτσι η εφαρμογή του προγράμματος ήταν εφικτή.
 
«Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν πράγματα για τον εαυτό τους. Με την καθοδήγηση σταδιακά θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και παροχές που υπάρχουν σε επίπεδο κράτους. Θα μπορούν να είναι νόμιμοι πολίτες. Η συνδρομή του ΟΚΑΝΑ ήταν μεγάλη γιατί μαζί μπορέσαμε σε μια πενταετία να εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς στο πρόγραμμα. Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε. Είμαστε στον καρπό της δουλειάς μας αυτή τη στιγμή. Τώρα πλέον η μελέτη του καθηγητή με τον οποίο συνεργαζόμαστε μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» ανέφερε ο πατήρ Γαλεράκης.
 
Στόχος εντός του 2016 να παραδοθεί το Ιδρυμα στον Τίμιο Σταυρό
Ένα όνειρο ζωής του δωρητή Γεώργιου Τσικόγια αναμένεται να γίνει πραγματικότητα εντός του 2016, αφού το ίδρυμα που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στάδιο της προετοιμασίας από τη Μητρόπολη Ρεθύμνου.
 
Υπενθυμίζεται πως ο δωρητής σε δύο διαθήκες του, μία το 2011 και μία το 2012 αποφάσισε την εκχώρηση σχεδόν του συνόλου της περιουσίας του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, χωρίς να επισημαίνει συγκεκριμένο σκοπό, τον οποίο ωστόσο ο ίδιος είχε προδιαγράψει όσο ήταν εν ζωή. Η επιθυμία του δωρητή ήταν η συνδρομή του στη δημιουργία του ιδρύματος της Μητρόπολης στο κτήριο του Τιμίου Σταυρού, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα στέγασης του Συλλόγου «Αγάπη», αλλά και αστέγων και απόρων ανθρώπων, για το οποίο μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία να ονομαστεί «Θεομήτωρ». Μάλιστα, ο ίδιος, ενώ ήταν εν ζωή, είχε κινήσει τις διαδικασίες με κατασκευαστική εταιρεία ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου, κάτι όμως που δεν έγινε, λόγω του ότι πλέον είχε προβλήματα λόγω γήρατος και στη συνέχεια απεβίωσε. Αρχικά ο προϋπολογισμός του έργου είχε υπολογιστεί στα 2.100.000 ευρώ, ποσό που σήμερα ενδέχεται να διαφέρει.
 
Στο επίκεντρο του Μητροπολιτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα βρεθεί το θέμα του έργου καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έχει ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνου, της Π.Ε. Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου προκειμένου να συσταθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη και θα αξιολογήσει την προσφορά και την μελέτη της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. Ήδη υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις υπηρεσίες ενώ όταν πάρει το «πράσινο φώς» από την εν λόγω επιτροπή θα γίνει επικαιροποίηση της σύμβασης με τον ανάδοχο και ανάθεση από τη Μητρόπολη, πιθανόν εντός του επόμενου μήνα. Αν το έργο ξεκινήσει τον Ιανουάριο, το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι περίπου έξι με εννέα μήνες.