Η Γ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2012

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού) στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, πραγματοποίησε την τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου – Λαγυνών.

Στην αρχή της ομιλίας του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στους δύο σημαντικούς λόγους εξαιτίας των οποίων η Αγία μας Εκκλησία μας δίδει την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, έχει σχέση με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσερακοστής, μιας περιόδου δύσκολης και από σωματικής αλλά και από πνευματικής απόψεως. Η Εκκλησία, λοιπόν, προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό, για να λάβουμε από αυτόν τη λυτρωτική χάρη και να εναποθέσουμε σ’ αυτόν τα βάρη των αμαρτιών μας καθώς ο Σταυρός είναι εκείνος που έφερε τη λύτρωση όλων των αμαρτιών και μόνο κάτω από την σκιά του μπόρει να βρει κανείς παρηγοριά, να πάρει δυνάμεις πνευματικες, ώστε να αξιωθεί  να προσκυνήσει την του Χριστού Αγία Ανάσταση. Ο άλλος λόγος, όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, είναι η ευκαιρία που δίδεται στον κάθε χριστιανό να συνειδητοποιήσει πως η ζωή του είναι ένας Σταυρός, εφ’ όσον θελήσει να ακολουθήσει τον Χριστόν.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό παρευρέθη και ο ελλογιμώτατος καθηγητής  της Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του   Ερευνητικού  Ινστιτούτου της Ιεράς μας Μητροπόλεως δια την Νόσον του Alzheimmer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι συνεχίζεται και το προσκύνημα της τιμίας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ του νεοφανούς στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου-Λαγυνών έως και την Τετάρτη, 21  Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα τελεσθεί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων. Την ίδια ημέρα θα τελεσθεί ο αγιασμός και θα πραγματοποιηθεί και η θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Ραφαήλ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίουκ.κ. Ιάκωβο.