Επιθεώρηση στα έργα της Ι.Μ.Εισοδίων Πύργου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/11/2015

ierovima.gr Απόλυτα ικανοποιημένος έμεινε ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός από την πορεία των εργασιών στην Ιερά Μονή Εισοδιώτισσας στον Πύργο, όπου στεγάζονται η σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας και η σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

Ο σεβασμιώτατος κ. Γερμανός συνοδευόμενος από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο επισκέφθηκαν χθες την Σουδιώτισσα και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου.

Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών στο κτιριακό συγκρότημα Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Αγ. Ιωάννου Πύργου», έχει προϋπολογισμό 650.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) και έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και έχει ενταχθεί από το 2013. Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

 

Τμήματα Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής

Η Σχολή Βυζαντινής  Μουσικής και Αγιογραφίας ιδρύθηκε το 1978. Στεγάζεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Εισοδιωτίσσης (Σουδιώτισσα) Αγ. Ιωάννου Λετρίνων Πύργου, σε εξαώροφο πολυεπίπεδο κτίριο που λειτουργεί και ως Οικοτροφείο. Έχει δύο Τμήματα: α) Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής, και β) Τμήμα Βυζαντινής  Αγιογραφίας.

 

Τμήμα Βυζαντινής Αγιογραφας: Με το Τμήμα αυτό η Ι.Μ. Ηλείας αποσκοπεί στο να διατηρηθεί η παράδοση της Βυζαντινής τέχνης της αγιογραφίας (τοιχογραφίας, φορητών εικόνων και ψηφιδωτών) στον Λαό μας, η εκμάθηση της τέχνης αυτής σε νέους καλλιτέχνες αγιογράφους και η διακόσμηση των ιερών Ναών με γνήσιες βυζαντινές εικόνες. Συγχρόνως καλλιεργείται το καλλιτεχνικόν συναίσθημα του Λαού.

 

 

Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής: Σκοπός της Σχολής είναι η εκμάθηση της παραδοσιακής Βυζ. Μουσικής, για την πλήρωση των αναλογίων των Ιερών Ναών. Συγχρόνως όμως καλλιεργείται και η θεωρία της Βυζ. Εκκλησιαστικής Μουσικής και δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους της να συνεχίσουν ανώτερες Μουσικές σπουδές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς είναι Σχολή ανεγνωρισμένη από το Κράτος.