Ι.Μ.Σερρών: Η εορτή της Παναγίας της Πονολύτριας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/10/2015

I.M.Σερρών Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας η οποία εορτάζει μία απο τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Κατ’ αυτή την ημέρα η Αγία μας Εκκλησία επίσης τιμά την φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός ενδυνάμωνε τους προγόνους μας στα πεδία των μαχών ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό το καθήκον τους προς τήν πατρίδα. Ιδιαιτέρως όμως η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει λαμπρώς την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πονολυτρίας, της οποίας το χαριτόβρυτο, ιερό ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

 

Το εσπέρας της εορτής, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μεθ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου. Ιδιαίτερη ευλογία κατά τον εφετινό εορτασμό υπήρξε η έλευση αποτμήματος ιερού λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Καλλίδου, Αρχιεπισκόπου Ηρακλείας και Ραιδεστού, το οποίο δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Συγκεκριμένα, πριν απο την απόλυση του Εσπερινού, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος, λιτανευτικώς, κατέθεσε το ιερό λείψανο σε ειδικό ευτρεπισμένο προσκυνητάριο, ως μόνιμη αγιαστική παρουσία στον ως είρηται παλαίφατο Ι. Ναό των Σερρών.

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον πνευματικό σύνδεσμο του Αγίου Γρηγορίου με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Υπεγράμμισε το γεγονός, πως ο Άγιος Γρηγόριος, στις Σέρρες ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και ξεκίνησε την ιερατική του διακονία, λαμβάνοντας το αγγελικό σχήμα και τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης στον Ι. Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών το έτος 1862, από τον πνευματικό του προστάτη και διδάσκαλο Μητροπολίτη Σερρών Μελέτιο (Θεοφιλίδη). Επίσης ο Σεβ. ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την εξαιρετική ευλογία προς την ιστορική Μητρόπολη των Σερρών, της παραχωρήσεως δηλαδή αποτμήματος εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Ηρακλείας προς μόνιμη ευλογία και αγιασμό του πιστού λαού και σύμβολο ενότητος και εν Χριστώ αγάπης των δύο ιστορικών τοπικών Εκκλησιών.

Σήμερα Τετάρτη, ημέρα της εορτής της Αγίας Σκέπης στον ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Της θείας Ευχαριστίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος. Μαζί του συνιερούργησαν ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ενώ πλήθη πιστών παρεβρέθησαν στον Ι. Ναό, για να συμπροσευχηθούν και να μεγαλύνουν την Κυρία Θεοτόκο τήν Πονολύτρια, τό παλλάδιο των Σερρών ως προφρόνως έχει αποκληθεί.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής ημέρας για όλο το Έθνος, στους ένδοξους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες για τη διαφύλαξη της ελευθερίας, αψηφώντας τον κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγαλείο της πίστεώς τους προς τον Θεό, μέσα από την οποία ανεδείχθησαν νικητές στον φαινομενικό άνισο αγώνα τους κατά των αδίκων επιδρομέων.

Ακολούθως, στις 11.00 π.μ. εψάλη η επίσημη Δοξολογία για το ηρωϊκό έπος του 1940, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, στην οποία προέστη ο Σεβ. πλαισιούμενος από σύσσωμο τον ιερό Κλήρο της πόλεως των Σερρών. Το παρόν έδωσαν πλήθος Χριστιανών, καθώς και η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι Βουλευτές του Νομού, οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπείες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβη εν πομπή, στο χώρο της πλατείας ‘’Ελευθερίας’’ των Σερρών. Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Εμμ. Παππά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Τέλος, ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες Σχολικών τμημάτων της πόλεως, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.