Νεανική σύναξη στη μητρόπολη Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/03/2012

(του π. Αντωνίου Χρήστου) Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, στην Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «ἐν φυλακῇ ἤμην καὶ ἤλθετε πρός με» (Ματθαίου 25,36).

Ο Σεβασμιώτατος έχοντας μαζί του τρεις ογκωδέστατους φακέλους και μία εμπειρία διακονίας στις φυλακές από το 1976 έως και σήμερα, ανέλυσε το θέμα των φυλακών, αφού πρώτα τις χαρακτήρισε ως το μεγάλο Πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε και έμαθε και είδε πολλά πράγματα και οι εμπειρίες του, τον συνοδεύουν και ευγνωμονεί τον Θεό γι’ αυτό μία ζωή.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προέβη σε μια εκτενή ανάλυση για το Σωφρονιστικό Σύστημα στη χώρα μας κάνοντας παράλληλα συγκρίσεις και αναφορές με τα αντίστοιχα των χωρών του εξωτερικού. Ο Ποιμενάρχης ειδικότερα και αναλυτικότερα μίλησε για το ποιες είναι οι φυλακές, πως διακρίνονται (Αγροτικές, Ανηλίκων, Πολιτικές, Υψίστης Ασφαλείας κ.α) , πως ζουν και κάτω από ποιες συνθήκες οι κρατούμενοι, πως δουλεύουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες οι Διευθυντές και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κυρίως ποια είναι τα αίτια που κάποιος παρανομεί και βρίσκεται στις φυλακές.

 

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Ε.Β.Β. & Β. κ. Παύλος, αναφέρθηκε αρκετά στον ρόλο και την ποιμαντική της Εκκλησίας στις φυλακές και ποιες οι ιδιαιτερότητες στον τρόπο αντιμετωπίσεως των καταστάσεων από τους Κληρικούς που διακονούν εκεί.

Δεν δίστασε να δώσει ποσοστά και αριθμούς για την αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς και για την ποσότητα των ανθρώπων από το 1976 με σήμερα. Σίγουρα οι φυλακές της χώρας υπογράμμισε ο Μητροπολίτης δεν αρκούν και οι μετανάστες έχουν συμβάλει αρνητικά σε αυτή την αύξηση και της ποσότητας ανθρώπων που υπάρχουν στις φυλακές αλλά και στην εγκληματικότητα περισσότερο, χωρίς φυσικά να μιλάμε ρατσιστικά εναντίον τους, είναι Εικόνες Θεού, αλλά οι αριθμοί και τα ποσοστά είναι αμείλικτα και τα στοιχεία αδιάψευστα.

 

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της ομιλίας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και έδινε απαντήσεις, καθώς ζήτησε ο ίδιος να γίνει διαλεκτικά η συζήτηση και όχι μία ξερή ομιλία.

 

Στο τέλος αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα από συγκεκριμένες περιπτώσεις από την εμπειρία του και πως η χάρις Του Θεού ενεργεί ή κολλιέται από την συνέργεια ή όχι του ανθρωπίνου παράγοντα, αν μετάνιωσε ή όχι για τα λάθη του.

Στο τέλος η ομιλία έκλεισε με μία επιστολή κρατουμένου που είχε στείλει στον Σεβασμιώτατο και όλοι μείναμε έκπληκτοι από την μετάνοια και τη βαθύτητα της σκέψης και την ποιητικότητα του λόγου.

 

Όλα τα μέλη της Συνάξεως ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για όλα αυτά που μας είπε, έλαβαν όλοι την ευχή του και μία ευλογία από ένα βιβλιαράκι των Εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και ένα σταυρουδάκι από εργόχειρα κρατουμένων. Μετά την αναμνηστική φωτογραφία όλοι αποχώρησαν, ανανεώνωντας το ραντεβού τους για την άλλη Παρασκευή.