Ο ηγούμενος της Μονής Σϊμωνος Πέτρας στην Κέρκυρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/03/2012

Ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Ελισαίος βρέθηκε στην Κέρκυρα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της Δευτέρας Κυριακής των Νηστειών.

Ο καθηγούμενος π. Ελισαίος είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και να μιλήσει στο πολυπληθές εκκλησίασμα με την ευκαιρία της μνήμς του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα, όπου ανέπτυξε το θέμα «Η Πνευματική ταυτότητα των χριστιανών». Τόνισε ότι ο Χριστός αποτελεί την πνευματική ταυτότητα των πιστών, όπως Αυτός βιώνεται μέσα στην Εκκλησία και ότι χρειάζεται στις δυσκολίες της ζωής και της εποχής μας προς Εκείνον να απευθυνόμαστε μέσα από την προσευχή και τη λειτουργική ζωή, να κρατούμε ζωντανό το ήθος της γιορτής που η πίστη μας έχει ως κυρίαρχο στοιχείο της και να μην αποκάμουμε όσες κι αν είναι οι δοκιμασίες. Αυτό είναι και το μήνυμα του Αγίου Όρους: πνευματικό θάρρος, κοινωνία με το Χριστό και προσευχή η οποία μας βοηθά να νικήσουμε το πνεύμα του θανάτου που μας αποκόπτει από το Θεό και τον συνάνθρωπό μας.

 

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 το πρωί ο π. Ελισαίος μίλησε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» σε γενική ιερατική σύναξη που συνκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας ανέπτυξε το θέμα « Η χαρά στην πνευματική ζωή του ιερέως» . Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η διακονία του ιερέα στον κόσμο είναι η ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική με την ζωή των μοναχών. Η ομοιότητα έχει να κάνει με την τέλεση των ακολουθιών και της Θείας Ευχαριστίας, αλλά η διαφορά έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των ανθρώπων από τους ιερείς, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιερατική οικογένεια, όπως και άλλα εγγενή προβλήματα της ιερατικής διακονίας. Οι ιερείς μπορούν να διατηρούν τη χαρά που η σχέση με το Χριστό φέρνει όταν έχουν επίγνωση της τιμής που ο Χριστός και η Εκκλησίας του έχουν προσφέρει, με την απόδοση σ’  αυτούς όχι μόνο του ιερατικού, αλλά και του προφητικού και βασιλικού αξιώματος, όταν διακονούν με προθυυμία, μελέτη, εσωτερικό αγώνα το λόγο του θεού κηρύττοντάς τον όσο μπορούν στα πλαίσια της ενορίας τους και μη λησμονώντας ότι ο λόγος αυτός έχει φρεσκάδα και δίνει χαρά στον άνθρωπο, όταν εργάζονται τα έργα της αγιότητας, χωρίς να φοβούνται για την άνρηση, την διαφορία, ακόμη και την αποδοκιμασία των άλλων, όταν επιλέγουν τη ζωή της ασκήσεως, με την έννοια του κόπου και της   νίκης κατά των μεριμνών της ζωής.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την απογοήτευση την οποία αισθάνεται ενίοτε ο κληρικός όταν βλέπει το έργο του να μην αποδίδει καρπούς ή να συναντά μεγάλες δυσκολίες, ο π. Ελισαίος τόνισε ότι η ιερατική ζωή είναι σαν την βρύση που βγάζει συνεχώς νερό , ακόμη κι αν κανείς δεν πίνει από αυτό. Η χαρά του ιερέα έγκειται στο να μπορεί να αναβλύζει εκ της καρδίας του ποταμούς ύδατος ζώντος και αυτό έχει να κάνει με τη σχέση του με το Χριστό. Κατέληξε ζητώντας από τους ιερείς να εργάζονται ώστε να αναζωπυρώνεται το χάρισμά τους, ενώ τόνισε ότι οι Αγιορείτες αισθάνονται ευγνωμοσύνη στους κληρικούς του κόσμου, διότι αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και ως κυματοθραύστες λειτουργούν έναντι όλων των κατηγοριών που οι άνθρωποι σήμερα διατυπώνουν εναντίον του μοναχισμού και εναντίον του Όρους και γι’  αυτό η προσευχή είναι πιο έντονη για τους ιερείς που διακνούν τον κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον γέροντα Ελισαίο για τους πολύτιμους λόγους του, επεσήμανε ότι ο ίδιος καυχάται εν Κυρίω για τους ιερείς της Μητροπόλεως, που σ’  αυτήν την δύσκολη περίοδο για τον λαό μας δίνουν όχι μόνο την πνευματική, αλλά και την κοινωνική και φιλανθρωπική μαρτυρία της πίστεως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’  αυτή την μεγάλη προσπάθεια που συντελείται στην Ιερά Μητρόπολη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου ο γέροντας Ελισαίος μίλησε στο κατάμεστο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνάντηση φοιτητών και επιστημόνων, αλλά και άλλων ενδιαφερομένων, με θέμα « Η τέχνη της ζωής». Ο π. Ελισαίος τόνισε ότι η τέχνη της ζωής είναι να συναντήσει κανείς το Χριστό και να τον κάνει το νόημα της ύπαρξής του. Όσο κι αν φαίνεται αυτό θεωρητικό, αποτελεί την πηγή επίλυσης όλων των υπαρξιακών ανησυχιών και προβληματισμών του ανθρώπου, ο οποίος σήμερα λειτουργεί μηχανικά, χωρίς επίγνωση του οντολογικού νοήματος, χωρίς χρόνο για το Θεό και τους γύρω του, χωρίς χαρά. Η πίστη δίνει νόημα. Και η γνώση τόσο η επιστημονική όσο και η πνευματική μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο ώστε να πορευτεί από τον άνθρωπο στον Θεάνθρωπο, να αγωνιστεί για έναν άλλο πολιτισμό, που θα έχει ως κέντρο του τον Χριστό και την αγάπη.

Η παρουσία του ηγουμένου της Σιμωνόπετρας στην Κέρκυρα περιελάμβανε και ομιλία του σε παμμοναστική σύναξη που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού το πρωί της Τρίτης 13 Μαρτίου 2012, με την συμμετοχή των μοναχών και των μοναστριών της τοπικής Εκκλησίας. Ο γέροντας Ελισαίος μίλησε για το πώς ο μοναχός μπορεί να διατηρήσει ακμαίο το ζήλο και το κάλλος της σχέσης του με τον Χριστό, επιλέγοντας την υπακοή στην μοναχική του διακονία, την προσευχή μέσα στην υπομονή του, αλλά και την με χαρά συνεχή συμμετοχή του στις ιερές ακολουθίες, δια των οποίων θα νικά τον πόλεμο των λογισμών που το πονηρό πνεύμα φέρει.