Ιερό ναό του Αγίου Ραφαήλ θα θεμελιώσει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης στο Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/03/2012

(Ι.Μ. Λαγκαδά) Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, με την παρουσία του Ιερού Κλήρου, πλήθους πιστών και των Τοπικών Αρχών πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου - Λαγυνών η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου και Θαυματουργού Ραφαήλ του Νεοφανούς.Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπεδέχθη, έμπροσθεν του Ιερού Ναού  Αγίου Νικολάου, την Τίμια Κάρα του Αγίου Ραφαήλ την οποία εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος.

Εν συνεχείᾳ, συνοδείᾳ των Τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιο Τράκα,  του κλήρου και πλήθος πιστών, η Τιμία Κάρα του Αγίου μετεφέρθη εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου ετελέσθη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην του και τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβον, ο οποίος και ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Μητροπόλεως και εκόμισε ο ίδιος τον μέγα τούτον πνευματικόν θησαυρόν.Τόνισε δε πως κάθε φορά που μας δίδεται η ευκαιρία να προσκυνήσουμε την τιμία και χαριτόβρυτο αγία Κάρα του αισθανόμεθα ευφροσύνη και αγαλλίαση, διότι μας δίδεται η δυνατότητα δια αυτού του ιερού προσκυνήματος να αντλούμε δυνάμεις πνευματικές, ιδιαιτέρως κατά την κατανυκτικήν περίοδο την οποία διερχόμεθα, αυτήν δηλαδή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ότι ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης είναι ο Ιεράρχης εκείνος ο οποίος προσφέρει τη μεγάλη του διακονία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, όπου γης, μεταφέροντας την ευλογία του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Ραφαήλ ενώ στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά ότι η παρουσία του ιερού λειψάνου του Αγίου αποτελεί ιδιαιτέραν τιμή και ευλογία τόσο για την Ιερά μας Μητρόπολη όσο και για την ευρυτέρα περιοχή, η οποία σύντομα θα αποκτήσει και Ναό επ’ ονόματι των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης, τη θεμελίωση του οποίου, κατόπιν επιθυμίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, θα ήθελε να την πραγματοποιήση, με τη σεπτή του παρουσία, ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος.

Ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ιωάννη για την προσφώνησή του και τόνισε ότι οι Άγιοι μιας επαρχίας ή μιας Μητροπόλεως είναι άγιοι ολόκληρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επίσης, επεσήμανε τη μεγάλη ευλογία που νιώθει, διότι εκόμισε σε αυτόν τον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως την τιμία Κάρα του αγίου Ραφαήλ του Νεοφανούς.

Στη συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε ότι πέρα από το μαρτύριο των  τριών γνωστών αγίων στο Μοναστήρι του γενεθλίου της Θεοτόκου - σήμερα γνωστό ως του Αγίου Ραφαήλ - υπήρχαν και άλλα λείψανα (μαρτύρησαν δηλαδή και άλλοι), όπως του Αγίου Θεοδώρου του Διδασκάλου, των γονέων της Αγίας Ειρήνης όπως επίσης και της Αγίας Ελένης. Λέγεται, όμως, πως κοντά σε αυτούς μαρτύρησαν ακόμη δύο,  ο Ακίλιος και ο μοναχός Σταύρος.

Κατόπιν, ομίλησε για ένα γεγονός το οποίο αναφέρει κάθε φορά, διότι έτσι φανερώνεται η πραγματική αλήθεια. Όταν δηλαδή η Μητρόπολη έδωσε άδεια κατεδαφίσεως του μικρού παλαιού Ναού, βρέθηκε στο κέντρο ένας τάφος ο οποίος εκ των υστέρων έγινε γνωστό πως ήταν του Αγίου Ραφαήλ. Και ήταν εκεί θαμμένος ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής. Ό εργάτης ο οποίος μάζεψε τα ιερά λείψανα τα έβαλε σε ένα σακί αλλά από αυτά έλειπε η κάτω σιαγόνα. Σε άλλη ημερομηνία και σε άλλο μέρος στην ίδια περιοχή βρέθηκε, μετά από εμφάνιση του Αγίου, και η κάτω σιαγόνα, δείχνοντας έτσι ο άγιος ποιός πραγματικά είναι, αφού ξέρουμε ότι στο μαρτύριο του επριονίσθη στο στόμα.

Τέλος, Σεβασμιώτατος Μυτηλίνης κ.κ. Ιάκωβος αναφέρθηκε στην κατανυκτική περίοδο της μεγάλης και αγίας Τεσσαρακοστής την οποία διανύουμε με τις πολλές ακολουθίες, τις προηγιασμένες θείες λειτουργίες, τη νηστεία, τη θεία κοινωνία, την προσευχή και τόνισε πως αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος  να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Η έλευση της τιμίας κάρας αποτελεί συμπλήρωμα σε όλα αυτά που προσφέρει η Εκκλησία μας αυτή την περίοδο και γίνεται αιτία πνευματικού ανεφοδιασμού και ολοκληρώσεως του ανθρώπου.