Ο Ορθόδοξος Πολωνός Βουλευτής στο Συνοδικό Μέγαρο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/03/2012

Την εκκλησιαστική Κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, επικέφθηκε την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, ο Πολωνός Βουλευτής Ευγένιος Czykwin. Ο Βουλευτής παραβρέθηκε στις 11:00 στην ευλογία του συσσιτίου που προετοιμάζεται καθημερινά για τους απόρους και γέροντες της ενορίας και ενημερώθηκε για την λειτουργική, πνευματική και φιλανθρωπική δράση της κοινότητας ενώ συνομίλησε και με τον Δημοτικό Σύμβουλο Ηλιουπόλεως Γιάννη Πούλο. Εν συνεχεία ξεναγήθηκε στου χώρους του Ναού, προσκύνησε στο παρεκκλήσι της Παναγίας Οστρομπράμσκα, επισκέφθηκε την φωτογραφική έκθεση με μνημεία της Ουνέσκο στην Πολωνία στο Πνευματικό κέντρο αλλά και τον Βρεφονηπιακό σταθμό «Η Αγία Μαρίνα» που λειτουργεί στην ενορία από το 2000.

Προηγουμένως  στις 10:00, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, την Ιατρό Μάρθα Νikitiukκαι τον φοιτητή Θεολογίας Πατρίκιο Panasiuk, ο οποίος έκανε και τις μεταφράσεις, πραγματοποίησε συνάντηση με τον επικεφαλής της Διπλωματικής αντιπροσωπίας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, αναπληρωτή Πρέσβη Ανδρέα Jankowski.

Αργότερα στο Συνοδικό μέγαρο συναντήθηκε στις 12:00 με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ως εκπροσώπου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, με τον οποίο είχαν εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας σε διαφόρους τομείς των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελλάδος και Πολωνίας. Ο βουλευτής ευχαρίστησε για την συνεχή τα τελευταία χρόνια εξασφάλιση θερινής φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις Ιερών Μητροπόλεων για παιδιά και νέους από τις ορθόδοξες επισκοπές της Πολωνίας, αναφερθείς και στις προσπάθειες που καταβάλει για το σκοπό αυτό η Εκκλησιαστική μας κοινότητα. Εν συνεχεία ο βουλευτής συναντήθηκε και συζήτησε με τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, πρόεδρο της Συνοδικής επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού και τον γραμματέα της, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, παρισταμένου στην συνάντηση και του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου. Κατά την ξενάγηση του στους χώρους του Συνοδικού Μεγάρου, συνάντησε Πολωνούς εργαζόμενους σε εργοτάξιο επισκευών και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί τους.

Ο βουλευτής Czykwin, βρέθηκε στην Αθήνα στο περιθώριο της Συνεδριάσεως της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ( http://www.eiao.org) της οποίας είναι μέλος, και η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, 10-12 Μαρτίου 2012, με συμμετοχή  εκπρόσωπων κοινοβουλίων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Λίβανο, την Αρμενία, την Τσεχία, την Αλβανία, την Ουγκάντα, το Σουδάν, τη Ζουαζιλάνδη, τον Άγιο Μαυρίκιο, τη Μπουργκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.

Είναι ο μοναδικός σήμερα ορθόδοξος βουλευτής, ανάμεσα στους 560 Γερουσιαστές και Βουλευτές της Πολωνίας.Γεννήθηκε στις 12.09.1949 στην πόλη Όρλα της Πολωνίας είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων εκ των οποίων το ένα είναι κληρικός της Επισκοπής Μπιαλίστοκ και Γκτάνσκ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα μηχανικής από τη σχολή Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Πολωνίας  και είναι δημοσιογράφος και εκδότης. Μέλος του Κοινοβουλίου της Πολωνίας από 1985 έως 1993 και από 2001 έως σήμερα με την κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστερής Δημοκρατικής Συμμαχίας, συμμετέχει ως μέλος στην επιτροπής Εθνικών Μειονοτήτων του Κοινοβουλίου της Πολωνίας και αυτήν για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Φυσικών και Δασικών πόρων. Είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας - Σερβίας και της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Πολωνίας – Ερζεγοβίνης.

 

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου  Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως