Ομαδική Νοσηλευτική ασφάλιση των Κληρικών-Ίδρυμα Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως Εφημεριακού Κλήρου στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/03/2012

Την δημιουργία Ιδρύματος Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως του Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, εξήγγειλε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, στο πλαίσιο της Γενικής Ιερατικής Συνάξεως του μηνός Μαρτίου. Σκοπός του Ιδρύματος θα είναι η διαρκής επιμόρφωση των Κληρικών, η διασφάλιση εφημεριακών θέσεων και η ετήσια ομαδική ασφάλιση των Εφημερίων για έξοδα νοσηλείας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα, καρπό της πατρικής αγάπης του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, προς τους Κληρικούς της Τοπικής Εκκλησίας, τους άμεσους συνεργάτες του, που υλοποιείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικά για την ομαδική ασφάλιση των Κληρικών σε ιδιωτική εταιρεία, θα αφορά τα έξοδα νοσηλείας τους και μόνο σε δημόσια ή ιδιωτικά θεραπευτήρια, μέχρι του ποσού των 15.000 € ετησίως. Η διάρκεια του ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου θα είναι ετήσια, με δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης κάθε χρόνο, ενώ το ετήσιο κόστος θα καλύπτεται από το ήδη υπάρχον Ταμείο Ιερατικής Αλληλεγγύης και την Ιερά Μητρόπολη, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τους Κληρικούς.

Ως πρότυπο και υπόδειγμα για το εν λόγω εγχείρημα υπήρξε η ανάλογη δράση της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2002, με πρόταση και πρωτοβουλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, με την οποία ασφαλίστηκαν οι Μοναχοί και οι Μοναχές των Μοναστηριακών καθιδρυμάτων της Ελλάδος, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Της εξαγγελίας για την ίδρυση του Ιδρύματος προηγήθηκε ομιλία του Εσθονικής καταγωγής Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Σκλήθρου Αγιάς π. Ραφαήλ Χίνρικους, με θέμα «Εμπειρίες Ιερατικής Διακονίας ενός Ορθοδόξου Εσθονού στην επαρχία Αγιάς». Ο π. Ραφαήλ έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας, αλλά και στις προσωπικές του αναζητήσεις της αλήθειας, οι οποίες τον οδήγησαν στην Ορθοδοξία σε ηλικία 30 ετών. Μίλησε για την ταυτόχρονη διακονία του σε πέντε ενορίες της νότιας Εσθονίας και στην έλευσή του στην Ελλάδα, για ένα χρόνο το 2008, για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης Ανατολικής Λειτουργικής παράδοσης. Όμως, βρίσκεται στην Τοπική μας Εκκλησία ήδη τέσσερα χρόνια και διακονεί με αγάπη και πνεύμα θυσίας τους ενορίτες του στο Σκλήθρο Αγιάς, οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν τον καλό και έμπιστο Ποιμένα.

Από τη μεριά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «όταν ο Κληρικός έχει πίστη βαθιά και περιεχόμενο, ό,τι και να κάνει θα πιάσει τόπο και θα έχει σπουδαίο αποτέλεσμα για την ενορία του». Ευχαρίστησε, τέλος, τον π. Ραφαήλ γιατί έχει μεταβάλει την ενορία του σε μια μεγάλη οικογένεια, πρότυπο για την Τοπική Εκκλησία. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου