Ι.Μ. Κέρκυρας: Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εξ αφορμής και της παρουσίας στο νησί του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία αναστήλωσε τις εικόνες, εορτάστηκε στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου βρίσκεται τεθησαυρισμένο το λείψανο της Αγίας  Θεοδώρας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2012, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως για την σημασία της Ορθόδοξης πίστης  και παράδοσης στη ζωή του κόσμου. Αξιοποιώντας ένα λόγο του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η υγιαίνουσα διδασκαλία της Ορθοδοξίας σήμερα, να εντρυφήσει ο λαός του Θεού στην πνευματική πρόοδο και με σεβασμό στην πίστη να πορευθεί στις δυσκολίες της εποχής. Η ορθόδοξη διδασκαλία και παράδοση αποτελούν τη βάση για να αντέξουμε και στην κρίση, αλλά και σε κάθε κρίση τόσο ως άνθρωποι όσο και ως λαός.

 

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012  έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η καθιερωμένη λιτανεία του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος σε χαιρετισμό του μετά την ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας στο Πλακάδο του Αγίου πήρε αφορμή από την κίνηση της Αγίας να αναστηλώσει τις ιερές εικόνες και τόνισε ότι η Ορθοδοξία τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν να διαφυλαχθεί ακέραιη η ορθόδοξη πίστη ανά τους αιώνες, που ήταν και άρχοντες και επίσκοποι και ιερείς και μοναχοί και ο λαός του Θεού όταν οι άρχοντες και ο λαός ακολουθούσαν την ορθή πίστη και ζωή, τότε υπήρχε η ενότητα και αγάπη και η πρόοδος στους ανθρώπους, κάτι που είναι απαραίτητο σε μία εποχή παρακμής και φθοράς. Μόνο ο Χριστός παραμένει αναλλοίωτος και χαρίζει αγιασμό και νόημα στη ζωή των ανθρώπων και ευχήθηκε  το ήθος της εορτής να διακρατείται τόσο εν γη όσο και εν ουρανώ.