Στον αέρα τα σχέδια της Εκκλησίας για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Πεντέλη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/03/2012

Μόλις μια μέρα μετά την πικρία που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος για τα εμπόδια που συναντά από διάφορα υπουργεία σχετικά με την επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, ήρθε η μακροσκελής άλλά και σκληρή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ως απάντηση.

Το ΥΠΕΚΑ αμφισβητεί  ότι η έκταση στη Πεντέλη είναι ιδιοκτησίας της Ι.Μ.Πεντέλης, ενώ παράλληλα αμφισβητεί ότι μπορεί να γίνει αυτή τη επένδυση σε αναδασωτέα έκταση αλλά σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος».

Δηλαδή το ΥΠΕΚΑ κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο για παραπλανητικές δηλώσεις! 

Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

 

 

Σε σχέση με την προτεινόμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδας σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγης διευκρινίζει τα παρακάτω:

  • Τους περασμένους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδας παρουσίασε στο ΥΠΕΚΑ πρόταση επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλης ισχύος (300MW) σε αναδασωτέα περιοχή της Πεντέλης πλησίον της Ι.Μ. Πεντέλης.
  • Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, καθώς και η πολιτική του ηγεσία εξέτασαν και εξετάζουν την πρόταση αυτή σε σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας. Προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει μια παρόμοια επένδυση υπάρχουν σειρά ζητημάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να επιλυθούν.
  • Ένα πρώτο ζήτημα αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης,και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής. Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
  • Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009.
  • Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
  • Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής. Μια παρόμοια πρωτοβουλία, η όποια θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης.
  • Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος. Στόχος του Ήλιος είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες έλληνες και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης εμβελείας το οποίο αποσκοπεί και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας και όχι για έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς και οι υπηρεσίες του παραμένουν - όπως το έχουν ήδη αποδείξει έμπρακτα - στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν την προώθηση της σκοπούμενης επένδυσης εντός του πλαισίου του Νόμου και του Συντάγματος αλλά και την απεμπλοκή ζητημάτων που αφορούν στην περιουσία της Eκκλησίας, για να χρησιμοποιηθεί προς κοινωφελείς σκοπούς.