Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Βύρωνα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/10/2015

Η Μάνα του Πόντου,

Παναγία Σουμελά

 

στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος

 

Την άπλετη χάρη της, την πλούσια ευλογία της και την άπειρη αγάπη της θα χαρίσει η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά που φυλάσσεται στο όρος Βέρμιο στους πιστούς της Αθήνας κατά την φιλοξενία της από 21 έως 28   Οκτωβρίου 2015 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού. 

 

Η Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού στο πλαίσιο της ποιμαντικής φροντίδας ανταποκρίθηκε στα πολλά αιτήματα των πιστών ενοριτών του Ιερού ναού και ακολούθησε η απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος για την φιλοξενία της στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου πού αριθμεί χιλιάδες ενορίτες ανάμεσά τους και πολλούς πρόσφυγες και στον οποίο επιτελείται πλούσιο και αξιόλογο πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο υπό τις ευλογίες του Ποιμενάρχου κ.κ. Δανιήλ και την επίβλεψη και επιμέλεια του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Χριστοδούλου Κοτσίφη και των αδελφών κληρικών συνεφημερίων.

Κατ έτος στην ζωντανή αυτή Ενορία πραγματοποιούνται πνευματικές και εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή της Πανηγύρεως του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ». Εφέτος εορτάζονται τα ΙΓ΄ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015 που είναι αφιερωμένα στην Παναγία και στις Οσιακές μορφές του Αγιοτόκου Πόντου. 

Η επίσημη υποδοχή της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουμελά θα γίνει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου  και ώρα 6.00 το απόγευμα έμπροσθεν του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος από τον Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πολλούς κληρικούς και πλήθος πιστών. Στην συνέχεια θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δανιήλ.

 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο κατά την παράδοση του χρωστή­ρος του ευαγγελιστού Λουκά, θα δεχθεί τον πόνο και τον ψυχικό φόρτο όλων εκείνων πού την αγαπούν και την τιμούν ώστε εκείνη να χαρίσει απλόχερα την χάρη της και το έλεός της στους προστρέχοντες πιστούς πού την ευλαβούνται.

Οι πρεσβείες της θα αναπαύσουν όλους εκείνους πού ειδικότερα την περίοδο αυτή πιέζονται ποικιλοτρόπως και έχουν τόσους λόγους να θλίβονται και να ανησυχούν για το μέλλον το δικό τους, των τέκνων τους και του τόπου μας. Η εμπιστοσύνη στην θαυματουργική χάρη της πού μας δίνεται είναι σπάνια ευλογία και πνευματική ευκαιρία. 

Ως φιλόστοργη και συμπονετική ΜΑΝΑ έρχεται από τον Εύξεινο Πόντο στην Αθήνα (από όπου έχει τις ρίζες της) για να γίνει η ΜΑΝΑ όλων των ευλαβών πιστών πού θα την τιμήσουν και θα την προσκυνήσουν. Η ΜΑΝΑ του Πόντου ακτινοβολεί και δωρίζει το έλεός της σε όλους τούς πιστούς πού θα πιστεύουν στην θαυματουργική χάρη της και θα προσκυνήσουν το πανσεβάσμιο και πανάγιο πρόσωπό της.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ΙΓ ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015 εκκινούν τις πολύ ενδιαφέρουσες πνευματικές, λατρευτικές και εορταστικές  εκδηλώσεις τους την Κυριακή 18 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα με την περιφορά της εικόνος του Αγίου Δημητρίου εντός του Ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου και την τοποθέτηση της σε περίβλεπτο χώρο προς προσκύνηση από τούς πολλούς πιστούς πού κάθε χρόνο προσέρχονται από πολλές περιοχές της Αθήνας για να τιμήσουν την μνήμη και να λάβουν την θαυματουργή χάρη του και την ευλογία του. Καθημερινά στον Ιερό Ναό θα τελείται θεία Λειτουργία, Ιερές Ακολουθίες (Παράκληση, Εσπερινός, Απόδειπνο) και θα γίνονται επίκαιρες πνευματικές ομιλίες από έμπειρους ομιλητές που εφέτος έχουν επικεντρωθεί σε Οσιακές μορφές αγίων της Εκκλησίας μας που απετέλεσαν πνευματικά αναστήματα του Αγιοτόκου Πόντου.  

Κορυφαίες στιγμές των εφετινών ΙΓ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2015 εκτός της υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6.00μ.μ θα είναι :

 

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Τιμίας χειρός του Αγίου Δημητρίου την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου την 25 Οκτωβρίου και ώρα 6.30μ.μ. υπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος. Το ιερό λείψανο θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου και ώρα 6.00μ.μ. και θα αναχωρήσει μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

 Η κυριώνυμος ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία 

Η μεγάλη εορταστική Εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο ¨ΕΛΒΕΤΙΑ¨ (πρώην Λουίζα) την 28 Οκτωβρίου με πλούσιο επετειακό καλλιτεχνικό Ποντιακό Πρόγραμμα. 

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος  (Αγίου Δημητρίου 36 στο Βύρωνα Τηλ. 210-7660943) θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά (από 18 έως και 28 Οκτωβρίου) για τούς φιλακόλουθους ευσεβείς πιστούς από το πρωί 7.00 έως τις 10.00 το βράδυ.