Εόρτιες εκδηλώσεις "260 Χρόνια από το Μαρτύριο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης".

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/02/2011

Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης των 260 χρόνων από το μαρτύριο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης εξ Όσσης της Θαυματουργού τίμησε την ημέραν του μαρτυρίου της με λατρευτικές εκδηλώσεις και με επιστημονική ημερίδα. (φωτο ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος).Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Όσσαν, τόπο καταγωγής της Αγίας.

Η Όσσα είναι ένας ορεινός, παραδοσιακός οικισμός, της Επαρχίας Λαγκαδά, χτισμένος στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και σε υψόμετρο 650 μ., με πλούσια ιστορική, αρχαιολογική και λαογραφική παράδοση. 

Το πρωί χοροστάτησε  και προεξήρχε  της  Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς  Λιτανείας  ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Φιλλίπων Νεαπόλεως  και Θάσου  κ.κ. Προκόπιος.

Μαζί του συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι  Ιερισσού, Αρδαμερίου  και  Αγίου  Όρους κ.κ. Νικόδημος, Ξάνθης και Περιθεωρίου  κ.κ. Παντελεήμων, Σερρών  και  Νιγρίτης  κ.κ. Θεολόγος,  και οι  Θεοφιλέστατοι  Επίσκοποι Θεουπόλεως  κ.κ. Παντελεήμων , Θερμών κ.κ.  Δημήτριος  και ο σεπτός ποιμενάρχης  μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής  και  Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.