Πρώτες ημέρες στο υπ. Παιδείας με άρωμα Εκκλησίας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/09/2015

Πηγή Καθημερινή (Απ.Λακασάς) Για τα πρωτοφανή κενά στα σχολεία περίμενε τα πρώτα βέλη, τελικά στα γρανάζια των εκκλησιαστικών θεμάτων μπλέχτηκε με το... καλημέρα ο νέος υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Οι πρώτες ημέρες του στο υπουργείο –αμέσως ή εμμέσως, σε επίπεδο πολιτικής πράξης ή κουτσομπολιού– έχουν σαφώς εκκλησιαστικό άρωμα.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης διαθέτει θεολογική κουλτούρα. Αλλωστε, πολλοί τον θυμούνται να παρακολουθεί τους Χαιρετισμούς τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, δυo βήματα από τα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή», στην οποία εργαζόταν και διετέλεσε διευθυντής από το 2008 έως την εκλογή του στη Βουλή. Ετσι, οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που έφθασαν στο υπουργικό γραφείο χαροποίησαν τον νέο υπουργό – όχι μόνο για τους εύλογους λόγους τιμής. Ο κ. Φίλης επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συγχαρητήρια επιστολή που του απεύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και έσπευσε χθες να τη δημοσιοποιήσει, την ίδια στιγμή που χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις του με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τον καβγά τους για το θέμα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση της επιστολής Βαρθολομαίου ήλθε μία ημέρα μετά τη δήλωση (στο ρ/σ Κόκκινο, επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ) της νέας αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Παιδείας και Θρησκευμάτων στον κ. Φίλη σαφώς και προκάλεσε αρνητική έκπληξη στην Εκκλησία, η οποία όμως τηρεί στάση αναμονής για την πολιτική που θα εφαρμοστεί τελικά. Μάλιστα, η Εκκλησία δεν αντέδρασε ούτε στη δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου. Η ψυχραιμία-στάση αναμονής θα μπορούσε να ερμηνευθεί και από το γεγονός ότι την πρόθεση για ευκολότερη χορήγηση απαλλαγών στα Θρησκευτικά είχε εκφράσει –στις 29 Ιανουαρίου– και ο τότε (επίσης «φρέσκος») αναπληρωτής Παιδείας Τάσος Κουράκης, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Μάλιστα, ο κ. Κουράκης ενώ κατά το παρελθόν είχε ζητήσει την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών ως έχει, την ίδια ημέρα στα τέλη Ιανουαρίου άλλαξε θέση και δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του μαθήματος θα παραμείνει υποχρεωτικός. Ο κ. Κουράκης βρήκε την ευκαιρία να κάνει αυτές τις δηλώσεις τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη επίσημη συνάντησή του ως αναπληρωτής υπουργός με τη θεολόγο Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων, τότε βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Η κ. Σταυρούλα Ξουλίδου είναι ένα πρόσωπο που απασχόλησε χθες τον κ. Φίλη, καθώς το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι θα αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αντικαθιστώντας τον κ. Δημήτρη Χασάπη. «Δεν υπήρξε ούτε καν τέτοια ιδέα από οποιονδήποτε», απάντησαν το βράδυ της Πέμπτης στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη της νέας ηγεσίας. Ωστόσο χθες το θέμα σχολιάστηκε έντονα, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, και εκτός διαδικτύου υπήρξαν σχόλια ποικίλα. Μερίδα της Εκκλησίας και της εκπαίδευσης διάκειται θετικά στην ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα από την εκ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου. Στην άλλη πλευρά, η κ. Ξουλίδου έχει προκαλέσει την οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος στις 3 Δεκεμβρίου 2014, όταν αποκαλύφθηκε ότι στη μελέτη της «Φιλέλληνες, Μισέλληνες, Ανθέλληνες» θεωρεί ότι φταίει το Παγκόσμιο Σιωνιστικό Κίνημα για τα δεινά της Ελλάδας στη σύγχρονη ιστορία της.

Ετσι, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Χασάπης θα παραμείνει στη θέση του, ο κ. Φίλης θα πορευτεί με μόνη γυναικεία παρουσία στην ηγετική ομάδα του υπουργείου Παιδείας τη Σία Αναγνωστοπούλου.