Η Σκόπελος γιόρτασε τον Προστάτη και Πολιούχο της

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/02/2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε το πανέμορφο νησί της Σκοπέλου, τον Προστάτη και Πολιούχο του Άγιο Ιερομάρτυρα Ρηγίνο τον θαυματουργό.

Για την πανήγυρη αυτή μετέβη στη Σκόπελο ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε των λατρευτικών εκδηλώσεων, συνεπικουρούμενος από δεκάδα Ιερέων της Τοπικής Εκκλησίας.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου, έλαβε χώρα ο Μέγας Πανηγυρικὀς Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο στον ευσεβή Λαό της Σκοπέλου.

Παράλληλα, στο τέλος του Εσπερινού, ανακοίνωσε στους χριστιανούς ότι με την πανήγυρη αυτή άρχισαν οι Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος σε συνεργασία με τον Δήμο Σκοπέλου και άλλους φορείς, με αφορμή την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου (362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Σκοπελου (1712 μ.Χ.) από τον λόγιο Καισάριο Δαπόντε, οι οποίες θα περιλαμβάνουν λατρευτικές ευκαιρίες, διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίου και άλλες εκδηλώσεις προβολής και ανάδειξης του εκκλησιαστικού και πνευματικού πολιτισμού της Σκοπέλου.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου το πρωί, εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σδεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο και τον Ιερό Κλήρο της νήσου, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος και Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ενώ πριν την Απόλυση ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Νήσου Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κασσανδριανός προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του Λαού τον ευχαρίστησε για την πρόνοια και την αγάπη του προς το ποίμνιό του, ενώ υπενθύμισε σε όλους και την δεκαετή επέτειο από της χειροτονίας του Μητροπολίτου.

Μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα, κατά την παράδοση, η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος και των αγίων Λειψάνων του Αγίου Ρηγίνου από την Μονή του έως τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη Χώρα της Σκοπέλου, κατά την διάρκεια της οποίας εψάλλοντο τα εγκώμια και η Παράκληση του Αγίου Ρηγίνου.

Στο παλαιό Γεφυράκι, τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Ρηγίνου εψάλη Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Σκοπελιτών, των εγγύς και των μακράν.

Το εσπέρας της ιδίας  ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και οι πατέρες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το σπουδαίο ανακαινιστικό έργο πού συντελείται εκεί, με την αγάπη και την στοργή της Ηγουμένης μοναχής Μαριάμ και την ιδιαίτερη φροντίδα του εκετελούντος χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου Αρχιμ. Αλεξίου Παπασταμούλου, εφημερίου της Γλώσσας Σκοπέλου και, εκτός της φροντίδας των κτιριακών και εν γένει εγκαταστάσεων, περιλαμβάνει και την συντήρηση, αισθητική αποκατάσταση προβολή και ανάδειξη των Ιερών Εικόνων και κειμηλίων της Ιεράς Μονής.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος, οι Ιερείς της Νήσου, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γεώργιος Μιχελής, λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες και πρόθυμοι εθελοντές Σκοπελίτες συμμετείχαν σε σύσκεψη πού πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη οικία των Γεωργίου και Μάχης Δρόσου, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων για την πραγματοποίηση των φετινών πνευματικών εκδηλώσεων επετειακού χαρακτήρα.

Την ιερά Πανήγυρη του Αγίου μας κάλυψε ραδιοφωνικά ο ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 FM).

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ