Παρουσίαση βιβλίου για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Κουμπέ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Σε μία σεμνή  τελετή , παρουσία ιεραρχών , κληρικών , μοναχών , ανθρώπων των γραμμάτων , και πλήθος Ρεθυμνίων πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» η επίσημη παρουσίαση του αφιερωματικού βιβλίου με τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ π. ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ» του καθηγητή Κωστή Ηλ. Παπαδάκη.

Στην περικαλλή αίθουσα τελετών του πνευματικού κέντρου της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών υποδεχόταν από νωρίς τους καλεσμένους ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης ενώ οι κυρίες του ΔΣ κερνούσαν το καλογερικό λουκούμι ως είθισται στα μοναστήρια . Την έναρξη της εκδήλωσης άνοιξε ο ήχος του γνωστού ξύλινου ταλάντου και εν συνεχεία εισήλθε στην αίθουσα ο χορός των ιεροψαλτών εκ του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου – Αμπελοκήπων  ψάλλοντας το Αξιον Εστι,  ακολούθησαν δε τα τροπάρια της Μεταμόρφωσης Σωτήρος , του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου , του Αγ. Δημητρίου. Τελείωσαν ψάλλοντας την φήμη του Οικουμενικού ημων Πατριάρχου, του Μακαριώτατου Αθηνών & πάσης Ελλάδος και του Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης & Αυλοποτάμου.

Προλόγισε ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής κ. Γ. Βλατάκης ο οποίος είχε και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους της ΑΘΠ. του Οικουμενικού ημων Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ο Παν/τος Αρχ. π. Πλάτων Κρικρής , εκ μέρους του Μακ. Αρχ. Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός Καζανάκης , και ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης & Αυλοποταμου κ. Ευγένιος.

Την παρουσίαση του βιβλίου για το πρώτο μέρος αυτού έκανε ο πανεπιστημιακός φιλόλογος , θεολόγος και κοσμήτωρ του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός κ. Σταύρος Μαραγκουδάκης , ενώ το δεύτερο μέρος αφιερωμένο στο π. Νέστορα παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογίας του Παν/ου Αθηνών κ. Γεώργιος Γαλίτης.

Ευχαριστήριο και εγκάρδιο λόγο απηύθυνε ο συγγραφέας Κωστής Ηλ. Παπαδάκης .

Προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους από το μοναστήρι και την ζωή των μοναζουσών

Η εκδήλωση έκλεισε με  καλογερικό κέρασμα (υποβρύχιο μαστίχα, χαλβά, γραβιέρα , ελιές , παξιμάδι, ρακί)

Να σημειωθεί ότι οι μοναχές της Ι. Μονής Σωτήρος Κουμπέ που ήρθαν ειδικά από το Ρέθυμνο Κρήτης προσέφεραν στο πρόεδρο του συλλόγου κ. Γεώργιο Βλατάκη μία βυζαντινή αγιογραφία του Σωτήρος Χριστού που φιλοτέχνησαν οι ίδιες πάνω σε πάπυρο με αφιέρωση όπου συμπτωματικά και η Ι. Μονή Αρκαδίου που φέρει τ’ όνομα ο σύλλογος είναι του Σωτήρος Χριστού.

Στην προλόγιση  του ο πρόεδρος κος Γ. Βλατάκης ανέφερε μεταξύ άλλων <<Η Ιερα Μονή είναι γεμάτη από πνεύμα και ζωή, αγάπη και θαλπωρή, κομποσκοίνι και προσευχή, αναμονή και προσμονή, αιώνια ευλογητή. Για να μιλήσεις για την ιερα μονη πρέπει να είσαι καρδιακός αναζητητής ,ευαίσθητος, εραστής του θείου  όπως ο συγγραφέας του.

Ως ήσυχη ποτιστική βροχή ποτίζουν οι μοναχές με τις προσευχές τους την ρεθεμνιώτικη γη και βλαστάνουν διαρκώς αναστήματα και ψυχές πνευματικές , μεταμορφώνοντας και σκορπώντας παντού θείο φώς , ρίχνοντας κλίμακα από τα εγκόσμια στα υπερκόσμια φτάνοντας στην πολιτεία των Αγγέλων. Στηρικτής θεοφώτιστος της σεβασμίας ταύτης μονής είναι η ανύστακτη και άοκνη οσιολογιώτατη ηγουμένη Πανσέμνη Αυγουστάκη πνευματικό ανάστημα του πατρός Νέστωρος .                                                                       Η πόλη του Ρεθύμνου ζει τον γλυκασμό των Αγγέλων μέσα από την ύπαρξη της Ιερας Μονής Σωτηρος Κουμπέ εχοντας Αρχάγγελο τον παπα Νέστορα της .>>

Ο εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου χαρακτήρισε στο λόγο του τηλαυγή φάρο την Ιερά Μονή και παράδειγμα προς μίμηση την οσιακή παρουσία του π. Νέστορος, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική την εργώδη προσπάθεια του συγγραφέα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας είπε χαρακτηριστικά στο λόγο του ότι κάθε μέρος πρέπει να έχει το Παπαδάκη του επαινώντας το συγγραφέα για το πόνημα του, ενώ ευχαρίστησε το σύλλογο των Ρεθυμνιων Αττικής για την εξαιρετική δουλειά που καταβάλει σε κάθε εκδήλωση που παρουσιάζει ώστε να κρατεί το Ρέθυμνο ψηλά , εκεί που του πρέπει.

Ο καθ. κ. Γ. Γαλίτης καθήλωσε με τη βιωματική του αφήγηση αφού είχε προσωπική συναναστροφή με το παπά Νέστορα , ενώ συγκίνησε το Ρεθεμνιώτικο κυρίως ακροατήριο για ανθρώπους και περιστατικά ξυπνώντας παλιές καλές αναμνήσεις .

Ο καθ. κ. Σ. Μαραγκουδάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γνωστό μεγάλο θεολόγο του Ρεθύμνου το Πολογιώργη αλλά και σε πολλά Ρεθεμνιώτικα ονόματα τα οποία μάθαιναν αγιογραφία από το παπα Νέστορα όπως η Αγάπη Δασκαλάκη καθηγ. τεχνικών .

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους εκτός από του Αγίους Αρχιερείς και τις μοναχές της Ι. Μονής , ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Μπαλί Αρχ. π. Παρθένιος, ο Αρχ. π. Διονύσιος  Χαμαράκης  , ο π. Εμμ. Καβρουλάκης , πλήθος άλλων ιερέων ,ο ομοτ. Καθ. Παν. Αθ. κ. Ε.  Μικρογιαννάκης, ο πρόεδρος της Παγκρητιου Ενώσης  Γ. Μαριδάκης , ο αντιπρ. Του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων Μ. Μπαχλιτζανάκης ,o  κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ,ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων επαρχίας Αγ. Βασιλείου , ο πρόεδρος Κρητών Ωρωπού Αντ. Γιαννουλάκης  , ο πρόεδρος Κρητών Π. Φαλήρου Αρ. Δρυγιαννάκης ,η πρόεδρος γυναικών οι Νότιες κ. Ευα Κουβίδου ,  ο εκδότης του περιοδικού Κρι-Κρι Δ. Ποθουλάκης, η κα Λίτσα Χατζηφώτη υπεύθυνη για την εκδοση του περιοδικού Εφημέριος της Εκκλησίας της Ελλάδος , η κ. Μαρίκα Πολογιώργη κόρη του Θεολόγου η οποία ταξίδεψε ειδικά από το Ρέθυμνο για την εκδήλωση, η καθηγ. Ολγα Κουμεντάκη, ο Βασ. Αποστολάκης τ. Διεθ. Αστ., ο Αρεοπαγίτης κ. Εμμ. Φραγκιαδάκης  , ο Εφέτης κ. Δημ. Μαμαλάκης , η καθ. Μαρία Λαρίου Δρετάκη , οι Δικηγόροι  Στέργιος Μανουράς , Στ. Ψαρρός, Γ. Στραπατσάκης με τη συζ. του, ο γιατρός Λεωνίδας Δαμανάκης, ο κ. Μ. Κούνουπας, η γιατρός κα Κλεονίκη Κουρή , ο Αντ. Στεφανάκης όπου ο ίδιος και η ζωγραφος αδελφή του εξετάστηκαν από το παπα Νέστορα για να μπουν στο αγιογραφικό γκρουπ μαθητών , το ζεύγος Αριστ. Λιαναντωνάκη, Βας. Παπαμαρκάκη , ο γιατρός Στέφανος Βλατάκης και πολλοί Ρεθεμνιώτες και φίλοι του συλλόγου και της Μονής.