«Tο μέλλον της Αθωνιάδας Σχολής εξαρτάται από την Ιερά Κοινότητα»

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/02/2012

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, για την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή:

 

«Η δημόσια συζήτηση για ευαίσθητα  θέματα, όπως η εκκλησιαστική  εκπαίδευση, θα ήταν ορθότερο να μην διεξαχθεί μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο  καταγγελτικός λόγος. Εφόσον, όμως, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών της Γ'  Λυκείου της Αθωνιάδας Σχολής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως τίθεται όπως ετέθη στην ερώτηση δύο Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, θα πρέπει να  διευκρινιστούν ορισμένα σημεία για  εκείνους που αγνοούν τα πραγματικά  περιστατικά:

 

1. Η Υπηρεσία επί συνόλου 14 θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για 18 σχολεία, κατένειμε τις τρεις από αυτές, στην  Αθωνιάδα Σχολή.

 

2. Οι αναπληρωτές προσλαμβάνονται από  το σχετικό πίνακα με διαφάνεια και  σύμφωνα με την κατάταξή τους, που προκύπτει από αντικειμενική μοριοδότηση, εφόσον έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να υπηρετήσουν σε εκκλησιαστικά σχολεία. Η Σχολική  Εφορεία της Αθωνιάδας επιθυμεί να παρακάμπτεται ο πίνακας και να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί της  δικής της επιλογής, γεγονός που αντίκειται στο νόμο και, ως εκ τούτου,

δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την  Υπηρεσία. Εξαιτίας της τακτικής αυτής,  στερήθηκαν τις υπηρεσίες ενός καθηγητή  αφού, χωρίς προφανή σοβαρό λόγο, δεν έγινε δεκτός ο νομίμως επιλεγείς διότι η Σχολική Εφορεία επιθυμούσε την πρόσληψη άλλου με το επιχείρημα ότι είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην Αθωνιάδα. Το επιχείρημα αυτό στερείται κάθε νόμιμης βάσης. Προσφάτως στερήθηκαν τις υπηρεσίες ακόμα ενός καθηγητή που οδηγήθηκε σε παραίτηση.

 

3. Η Υπηρεσία προέβη σε αλλεπάλληλες  προσκλήσεις ενδιαφέροντος ενώ ζήτησε και τη βοήθεια της Ιεράς Κοινότητας, ώστε να καλυφθούν τα υπαρκτά κενά διότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα να εξαναγκαστεί ένας εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης να  προσφέρει τις υπηρεσίες του στην  Αθωνιάδα. Από ολόκληρη την Ελλάδα  εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις τρεις καθηγητές, εκ των οποίων αποσπάστηκαν οι δύο (ο τρίτος δεν αποσπάστηκε διότι  υπηρετούσε σε τρία διαφορετικά σχολεία και  δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του).  Αποσπάστηκε, επίσης, ακόμα ένας που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η πνευματικότητα και η Ιερότητα του Αγίου Όρους επιβάλλουν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι  αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για  την οικειοθελή απόσπαση εκπαιδευτικών εκεί.

 

4. Αντιμέτωπη, πλέον, η Υπηρεσία με τον  κίνδυνο οι μαθητές της Γ' Λυκείου της  Αθωνιάδας να στερηθούν τη δυνατότητα  να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες και να αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη,  είχε την υποχρέωση να αναζητήσει  οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσει τους μαθητές. Ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε ήταν η μεταφορά τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως (βρίσκεται σχετικά κοντά στο Άγιο Όρος) όπου λειτουργεί οικοτροφείο, ώστε να  μην υπάρξει καμία οικονομική  επιβάρυνση για τους μαθητές. Προς αυτή την κατεύθυνση η Υπηρεσία απέστειλε έγγραφο προς την Ιερά Κοινότητα και την  Αθωνιάδα με το οποίο ενημέρωνε για το  πρόβλημα και πρότεινε την ενδεδειγμένη  λύση.

 

5. Η μετεγγραφή εν τω μέσω του σχολικού έτους είναι εξαιρετικό μέτρο τελευταίας καταφυγής. Σε κάθε  περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική.  Προϋποθέτει τη συγκατάθεση των γονέων ή των ίδιων των μαθητών αν είναι ενήλικοι.

 

6. Μετά την κοινοποίηση του εν λόγω εγγράφου της Υπηρεσίας στην Ιερά Κοινότητα, εκδήλωσε ενδιαφέρον και άλλος ένας εκπαιδευτικός ο οποίος, εάν  δεν μεσολαβήσει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, θα αποσπαστεί καλύπτοντας και  το μάθημα της Φυσικής. Συνεπώς θα  εκλείψει και ο λόγος της μεταφοράς των  μαθητών στο Εκκλησιαστικό Λύκειο

Νεαπόλεως.

 

7. Το 1996 στην Αθωνιάδα σχολή φοιτούσαν 56 μαθητές και το 2012 μόλις 22. Στην Γ' Λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Υπουργείου, φοιτούν οκτώ μαθητές.  Υπεύθυνες δηλώσεις για το ζήτημα της μετακίνησής τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως υπέβαλαν μόνο πέντε,  γεγονός που δημιουργεί σοβαρές απορίες για το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι τρεις. Εκ των πέντε που έστειλαν υπεύθυνες δηλώσεις  στο Υπουργείο, οι τρεις προέρχονται από ξένες χώρες ενώ οι τέσσερις από τους πέντε που υπέβαλαν δηλώσεις είναι ενήλικοι (48 ετών, 42 ετών, 20 ετών και 19 ετών). Το μέσο κόστος ανά μαθητή υπερβαίνει κατά πολύ  το αντίστοιχο μέσο κόστος των μαθητών  των δημοσίων σχολείων. Παρά ταύτα η αδιάκοπα πτωτική πορεία της Σχολής κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι  κάτι που μόνο θλίψη μπορεί να  προκαλέσει.

 

Η πνευματικότητα του Αγίου Όρους και η μοναδική, αναντικατάστατη θέση του στη δισχιλιετή ιστορία της Ορθοδοξίας επιβάλλει το σεβασμό, την αγάπη και το θαυμασμό όλων. Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων είναι πάντοτε έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη, στο πλαίσιο του νόμου και της οικονομικής συγκυρίας, για την ανάπτυξη  της  Αθωνιάδας Σχολής, όμως το παρόν και το μέλλον της Σχολής εξαρτάται κυρίως από την ίδια την Ιερά Κοινότητα».