Έκκληση Αγάπης από το ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/02/2012

Αγαπητέ ενορίτη, αγαπητή ενορίτισσα,
Κατ’ εξοχήν  έργο της Αγίας μας Εκκλησίας είναι το πνευματικό, δηλαδή το να αγιάζει και να ενισχύει τα μέλη της Εκκλησίας μας  με την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων και να  ορθοτομεί το λόγο  της αληθείας του Χριστού, οδηγώντας  έτσι λογικές ψυχές εις νομάς σωτηρίους. Για να επιτευχθεί όμως με επιτυχία το έργο αυτό, χρειάζεται οι ποιμένες της Εκκλησίας  να φροντίζουν και τα επιμέρους αναφυόμενα θέματα, όπως αυτά της νεότητας, της συζυγίας, της φιλανθρωπίας και της  Ορθόδοξης κατηχήσεως. Για περισσότερες λεπτομέρειες  μπορείτε  να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες αυτές  από την  επίσημη ιστοσελίδα του Ναού μας στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση  www. faneromenihol.gr
Η σημερινή εορταζομένη Αγία Φιλοθέη, έχοντας  απόλυτα τη γνήσια αγάπη προς τον Θεό   και κατ΄ επέκταση  προς το συνάνθρωπο,  που είναι  και η προστάτιδα του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας των Αθηνών, αλλά και η προστάτιδα και του δικού μας Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, μετά το θάνατο των γονέων της ίδρυσε το 1550 τη γυναικεία μονή του Αγίου Ανδρέα  στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.  Η Μονή διέθετε νοσοκομείο, ξενώνα, εστιατόριο, υφαντουργικό εργαστήριο κ.ά.  Για τις ανάγκες του Μοναστηριού διέθεσε ολόκληρη την πατρική της περιουσία, αλλά και πολλοί ευλαβείς χριστιανοί, αναγνωρίζοντας το έργο της, ενίσχυσαν οικονομικά το φιλανθρωπικό της έργο.  Στο Μοναστήρι έβρισκαν  κοινωνικό, ηθικό και οικονομικό καταφύγιο, φτωχά κορίτσια της Αθήνας και γυναίκες που καταδιώκονταν ή απειλούνταν από τους Τούρκους στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το  εθνικό αυτό έργο της Οσίας Φιλοθέης προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι τη συνέλαβαν, την βασάνισαν απάνθρωπα και μετά από τα πολλά τραύματά  της παρέδωσε την αγία ψυχή της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Συνεχίζοντας και η αγία μας Εκκλησία το φιλάνθρωπο έργο της και σήμερα,   προσφέρει καθημερινά θαλπωρή σε αναρίθμητα ιδρύματα ανά την Ελλάδα,  που συντηρεί αποκλειστικά η Εκκλησία, προσφέρει  σε 74 Ναούς των Αθηνών καθημερινό φαγητό και σύντομα θα προστεθεί και ο δικός μας Ναός, προσφέρει καθημερινά  10.000 μερίδες φαγητού σε αναξιοπαθούντες και μετανάστες,  παρέχει φροντίδα και θαλπωρή σε γέροντες, σε παιδιά με διάφορες νοητικές, σωματικές και εξαρτητικές ανάγκες, ενισχύει τις οικογένειες της Θράκης, παρέχει ιατρική φροντίδα σε αναξιοπαθούντες, αλλά και πολλά άλλα.
Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο και η νέα δραστηριότητα του, το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης, είναι υπεύθυνο για κάθε ενορίτη που πραγματικά έχει οιανδήποτε ανάγκη σε υλική, ηθική ή άλλου είδους βοήθεια και συμπαράσταση.
Δίδει κάθε μήνα οικονομικά βοηθήματα σε ενδεείς ενορίτες μας καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές, τσάντες με τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και είδη καθαριότητος, ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια για τα παιδιά, έκτακτα βοηθήματα στις εορτές, πληρώνει ενοίκια, λογαριασμούς, σχολικά είδη, έξοδα κηδειών,  ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, βιβλία. Τη χρονιά που μας πέρασε 1021 τσάντες με τρόφιμα δόθηκαν σε αδελφούς μας. Βοηθάμε Ιδρύματα και φορείς εκτός της ενορίας μας, συνολικά δόθηκαν 226 μεγάλες κούτες με ρουχισμό, υποδήματα και παιχνίδια σε διάφορα Ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς. Ενώ ετοιμάζονται νέες δομές και καινοτόμα προγράμματα. Άμεσα θα παρασκευάζονται καθημερινά 50 μερίδες  ζεστού φαγητού, για να  διανέμουμε στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας.
Κανένας αδελφός μας, που όντως έχει ανάγκη, δεν φεύγει με άδεια χέρια από το Ναό μας. Ο κοινωνικός μηχανισμός της ενορίας μας, με ευαισθησία και διακριτικότητα, κινείται άμεσα για την κάλυψη κάθε ανάγκης που μας γίνεται γνωστή. Είναι κι αυτό έργο της Μάνας Παναγιάς στα παιδιά της. Για μας δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού Πατέρα, και φροντίζει Εκείνος –δια των εθελοντών και αυτής της ενορίας- για την ανακούφισή τους. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι στους δύσκολους καιρούς μας περισσεύει μεν η ανέχεια, αλλά συγκινεί αφάνταστα η ανθρωπιά: οι ενορίτες μας προσέφεραν σημαντικά ποσά στον φετεινό Έρανο Αγάπης καθώς και πολύ μεγάλες ποσότητες τροφίμων και καθαρά  ενδύματα για τους αδελφούς μας. Αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους με τη καρδιά μας !
Στον τομέα της φιλανθρωπίας  στον  Ναό μας  αντιπροσφέρουμε τη «προσφερόμενη  από   τους ενορίτες μας» αγάπη προς τους ενδεείς ενορίτες αδελφούς μας, που τη χρονιά που μας πέρασε  ξεπέρασε  το ποσόν των 72.000 ευρώ σε  ενδεή πρόσωπα, οικογένειες και φοιτητές, τακτικά βοηθουμένους   κάθε μήνα.
Αλλά και στον τομέα της εθελοντικής Αιμοδοσίας, που πραγματοποιείται στο Ναό μας, συγκεντρώθηκαν,  στις δύο αιμοδοσίες του περασμένου έτους,  102 φιάλες αίματος, ενώ έχουμε προσφέρει έως σήμερα τις 87 σε όσους  τους ασθενείς ενορίτες μας ζητήθηκε. Η επόμενη αιμοδοσία   έχει προγραμματιστεί  να γίνει στο Ναό μας  την Κυριακή 1η  Απριλίου 2012.
Αγαπητοί μου,
 Το γνωρίζουμε   και εμείς ότι οι άνθρωποι δίπλα μας, ειδικά  στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, δυσκολεύονται πολύ  και οικονομικά. Η απελπισία είναι  ζωγραφισμένη καθημερινά στα πρόσωπά τους και κατακυριεύει την καρδιά τους.  Το γνωρίζουμε γιατί πρώτος σταθμός στην αναζήτηση της ελπίδας τους είναι ο Ναός της περιοχής τους, η ενορία τους.
Στόχος και αγώνας της ενορίας μας, αλλά και του Φιλοπτώχου Ταμείου της, είναι να αγκαλιάσει όλη την τοπική  κοινωνία  και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο μεθοδικό τα προβλήματα που δημιουργεί  η παρούσα ποικιλόμορφη κρίση.  Επιπλέον στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περισσότερο το προνοιακό έργο, ώστε να μην υπάρχει ούτε  ένας άνθρωπος που να μην έχει κάθε μέρα τι θα μαγειρέψει ή έστω να μην έχει ένα πιάτο φαγητό. Γνωρίζουν οι ευλαβείς αδελφοί μας Χολαργιώτες ότι στο σημείο αυτό η τοπική τους Εκκλησία επιτελεί σημαντικό έργο.  Το γνωρίζουν γιατί  πολλοί, αυτή την προσπάθεια της ενορίας μας τη στηρίζουν εθελοντικά, αλλά και την ενισχύουν οικονομικά.
 Γι’ αυτό σας παρακαλούμε, αν γνωρίζετε άτομα που κατοικούν μόνιμα, στα όρια της ενορίας μας  (που περικλείονται από τις οδούς Μεσογείων, Αρκαδίου, Σύρου, Μελά, Υμηττού και Μεσογείων) να τους παραπέμπετε σε εμάς για κάθε είδους βοήθεια που εμπίπτει στις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας  Φανερωμένης Χολαργού θέλει να σας ενημερώσει  και για το  νέο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο ετοιμάζει και έχει να κάνει με την καθημερινή ετοιμασία  και δωρεάν διανομή έτοιμου φαγητού (συσσίτιο).
Για το σκοπό αυτό μας προσφέρθηκε κατάλληλος χώρος από τον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Σήμαντρο», που στεγάζεται στο Χολαργό, επί της οδού Ελ Βενιζέλου 59, και εκεί έχουμε ήδη αρχίσει τις κατάλληλες ετοιμασίες για το σκοπό αυτό.
Για αυτό θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να μας συνδράμετε κατά το δυνατόν με οποιονδήποτε τρόπο (οικονομικά και εθελοντικά,)  ή με συνεργασία με διαφόρους  φορείς της πόλεώς μας, π.χ.  όσοι έχετε μαγαζιά, εστιατόρια, αρτοποιεία, κρεοπολεία, μανάβικα κ.λ.π., ώστε να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ανώδυνα τη νέα μας δραστηριότητα.  Παίρνουμε το θάρρος να χτυπήσουμε την πόρτα και της δικής σας καρδιάς, γνωρίζοντας τα έντονα  φιλάνθρωπα αισθήματα, που τρέφετε   για τον αδύναμο και απελπισμένο  άνθρωπο.
 Επικαλούμενος την ευλογία της «Κυράς του Χολαργού»,  της Παναγίας της Φανερωμένης μας, σε εσάς  προσωπικά,, αλλά και στην οικογένειά σας, ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Δια το ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο
π. Ιωάννης

Υ.Γ.: Το Κέντρο  της Ενοριακής Αγάπης βρίσκεται στην οδό Βουτσινά 92, είναι καθημερινά ανοικτό από 10.00 π.μ. έως 12 μ., δέχεται και προσφέρει τρόφιμα, υποδήματα, ρούχα καθαρά,  και κάθε προσφορά κατάλληλη για τους αδελφούς μας.