Η Αγία Θεοδώρα εορτάστηκε πανηγυρικά στην Κέρκυρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/02/2012

Παρά την κακοκαιρία, πλήθη χριστιανών τίμησαν την συμπολιούχο της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την υπακοή της Αγίας στο θέλημα του Θεού που την βοήθησε να μην νικηθεί στα εμπόδια, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όχι μόνο ως αυτοκράτειρα, αλλά και ως σύζυγος και μητέρα.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέλημα του Θεού δεν μας κάνει μοιρολάτρες, αλλά αληθινά ελεύθερους, γιατί μας βοηθά να αντέχουμε στις δυσκολίες μας, να έχουμε το νου και την καρδιά μας προς Εκείνον και να αποδιώχνουμε πειρασμούς και το κοσμικό φρόνημα, όσο κρίσιμη και αν είναι η ζωή μας. Παρατήρησε ακόμη ότι επί τόσα χρόνια η κοινωνία μας πορεύθηκε περιφρονώντας στην πλειοψηφία της το Θεό και το θέλημά Του, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας ήταν τελικά η κρίση την οποία βιώνουμε.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ζήτησε από τους πιστούς να μην απογοητεύονται και να επικαλούνται τις πρεσβείες της Αγίας, όμως τόνισε ότι εάν αυτή η στάση ζωής, δηλαδή της υπακοής στο θέλημα του Θεού, δεν συνέχει τις καρδιές όσων κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής μας, η όποια λύση στην κρίση θα είναι πρόσκαιρη. Έκλεισε την ομιλία του ζητώντας αλληλεγγύη για όσους δυσκολεύονται και αγάπη, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία υπακούοντας στο θέλημα του Θεού κάνει ήδη ό,τι μπορεί και έτι περισσότερο, για να ανακουφίσει από τις δυσκολίες που ο λαός αντιμετωπίζει.

Η πανήγυρις ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράκληση το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2011 και συνεχίστηκε με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο σθένος της πίστης της Αγίας Θεοδώρας και επεσήμανε ότι στην εποχή της απελπισίας την οποία ζούμε, εάν εμπιστευθούμε το Θεό και ξαναβρούμε τον πνευματικό μας προσανατολισμό Εκείνος δεν θα μας εγκαταλείψει, αλλά θα μας βοηθήσει να αντέξουμε στις δυσκολίες.

Οι εκδηλώσεις κλείνουν, όπως κάθε χρόνο, με την παράκληση προς τιμήν της Αγίας το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας.

 

ΕΚ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ