Στόχος για κατάληψη από μετανάστες το κτίριο της Εκκλησίας στην οδό Μητροπόλεως;

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/02/2011

«Τι θα συμβεί αν το αναξιοποίητο, καθότι κενό, κτίριο της οδού Μητροπόλεως καταληφθεί ξαφνικά από παρανόμως εισελθόντες στη χώρα μας αλλοδαπούς; Ποιος θα δώσει την εντολή να εκκενωθεί όταν μάλιστα το κτίριο ανήκει στην Εκκλησία; Θα τολμήσει η Εκκλησία να αφήσει άστεγους δεκάδες συνανθρώπους μας; Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση η Αρχιεπισκοπή θα αναλάβει και τη σίτισή τους». 

Αυτός ο προβληματισμός και αυτές οι σκέψεις ήταν προ ημερών ένα από τα θέματα συζήτησης στο Συνοδικό Μέγαρο, μεταξύ κληρικών και λαϊκών. Όλοι συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, άσχετα αν δεν διαθέτει ρεύμα και νερό, αποτελεί για τους δυστυχείς παράνομους μετανάστες «πολύ καλή περίπτωση». 

Το αφύλακτο κτίριο της οδού Μητροπόλεως στον αριθμό 15  αποτελεί το μεγαλύτερο ακίνητο από όλα όσα διαθέτει η ΕΚΥΟ. Για περίπου μισό αιώνα στέγαζε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, που ήταν και τα γραφεία των υπουργών, έχουν καταπληκτική θέα προς την Ακρόπολη. 

Για την ενοικίασή του έχουν διεξαχθεί τρεις διαγωνισμοί- ένας από αυτούς ήταν διεθνής και υπήρξαν δημοσιεύσεις πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε τέσσερις μεγάλες εφημερίδες χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών- που κηρύχθηκαν άγονοι καθώς η Εκκλησία ζητούσε να το ενοικιάσει για 30 χρόνια με αρχική τιμή 180.000 ευρώ τον μήνα.

Στο πεζοδρόμιο, έξω από το κτίριο του πρώην ΥΠΕΠΘ, βρίσκεται αγέρωχη η μικρή εκκλησία της Αγίας Δύναμης, ένας μεταβυζαντινός ναός (τιμά την Θεοτόκο στις 8 Σεπτεμβρίου) που αποτελεί μετόχι της Μονής Πεντέλης.