Αρχιεπίσκοπος: Η Παιδεία αποκόπηκε από τον Ελληνισμό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/02/2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατήγγειλε ότι για «πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρείται η αποκοπή της Παιδείας από τον ελληνισμό και τις ελληνικές της ρίζες».

Σε εγκύκλιό του ο κ. Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι επιχειρείται δημιουργία κυπριακής συνείδησης και το γλωσσικό ιδίωμα της Κύπρου να παρουσιασθεί ως κυπριακή γλώσσα.

Καλεί δε τον υπουργό Παιδείας «να παραμείνει φρουρός της ελληνικής Παιδείας, όπως καθορίζει το Σύνταγμα»... 

Την αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Γιώργου Δημοσθένους, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρείται η αποκοπή της Παιδείας από τον ελληνισμό και τις ελληνικές της ρίζες». 

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα βάθη των αιώνων και με ιδιαίτερη έγνοια και ευαισθησία στα θέματα, γλώσσας, παράδοσης, πολιτισμού και θρησκείας».

 

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται και ότι «τα μηνύματα που έρχονται από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, είναι μηνύματα ικανοποίσης.

Επομένως, δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως εκφράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο».