Η επιστολή του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τι έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο Στάθης

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/02/2012

Άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα



Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε, την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε σε όλους- και όχι μόνο στον κύριο   Στάθη- η επιστολή που απέστειλε ο συνήθως σιωπηλός, μέχρι τώρα, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, δια της οποίας λέγει  αλήθειες και θίγει γεγονότα , που απασχολούν όλους τους Έλληνες!
Και είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου σε αυτό το επίπεδο,για όλα εκείνα που συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό και τα οποία  την έχουν οδηγήσει στον εθνικό αποτροπιασμό και το λαό μας στην εξαθλίωση!!
Όμως στην προσπάθειά του  ο κ. Στάθης ( στο eniko.gr) να εξάρει την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προβαίνει σε απαράδεκτες κρίσεις κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ,τον παρουσιάζει ως εξουσιομανή που ήθελε μάλιστα, να το παίξει  και Εθνάρχης!!
Και είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να λέγει όσα λέγει σήμερα ο νυν Αρχιεπίσκοπος έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και να... δοξάζεται!


 

Και Τα ίδια αυτά, όταν τα έλεγε ο Χριστόδουλος και μάλιστα στην ώρα τους ,να θεωρούνται  και νσ χαρακτηρίζονται ως    εκκοσμικευμένες κορώνες οι οποίες μάλιστα,άγγιζαν κι αυτή ακόμη την αίρεση- άκουσον άκουσον- του... Εθνισμού!
Με αυτό τον απλό αλλά ακατανόητο τρόπο, ο κ. Στάθης αυτοαναιρεί πρωτίστως,τον  εαυτόν του και  τις θέσεις  που  ο ίδιος εκφράζει,,δημιουργώντας    εντυπώσεις οι οποίες πρωτίστως αδικούν τον ίδιο!
Αυτά που περιγράφει για το Κόσσοβο, για τα οποία μάλιστα εγκαλεί συλλήβδην το πολιτικό μας σύστημα  της  εποχής εκείνης για αδιαφορία και σιωπή, ο Χριστόδουλος, όμως, ήταν ο μόνος που τα έλεγε με το όνομά τους τότε και καλούσε τους υπεύθυνους να πάρουν θέση, για να σταματήσει το αιματοκύλισμα!! Αλλά τότε ήταν γραφικός και εθνικιστής!!
Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Στάθης, κσλύτερα από μένα,  η επιλεκτική μνήμη,δεν οφέλησε ποτέ κανέναν και εν προκειμένω αδικεί τον  ίδιο, που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά!!
Τέλος και για να ξεκαθαρίσουμε,άπαξ διαπαντός, το  περί τον Χριστόδουλο τοπίο, θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που έχουν πει και άλλοι αρμοδιότεροι από μας: ο Χριστόδουλος  με όσα είπε και με όσα ασχολήθηκε στα δέκα χρόνια που ήταν  Αρχιεπίσκοπος,υπήρξε αληθινός και προφητικός!!
Όλα εκείνα που έλεγε ,ος μη όφειλε ,για την Ευρώπη, την οικονομία της,  την τραγική παγκοσμιοποίηση  και  τις ύπουλες και αντεθνικές παρενέργειές της, έχουν επαληθευτεί κατά τρόπο τραγικό!!
Αλλά και τότε ελοιδωρείτο ο Χριστόδουλος κατά τρόπο απαράδεκτο! Μάλιστα η εφημερίδα με την οποία εσυνεργάζετο τότε ο κ. Στάθης- η Ελευθεροτυπία- κρατούσε  ψηλά τη σημαία του αντιχριστοδουλισμού! Και ό,τι έλεγε ο Χριστόδουλος τότε,η Ελευθεροτυπία, το εμέμφετο και ήταν μονίμως αντί!!!
Δεν θα έβλαπτε, πάντως μία αναγνώριση των λαθών αυτών, έστω και κατόπιν εορτής!!!Ας αποφασίσουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο της φαιδράς πορτοκαλέας να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να παραδεχόμαστε τις αλήθειες!!
Εντάξει δε λέω, να επαινέσουμε τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις γενναίες θέσεις που διατύπωσε εκφράζοντας τον παλμό και τον καημό όλων των Ελλήνων!! Και μάλιστα να τονώσουμε την αποφασιστικότητά του,ώστε να το  ξανακάνει!!
Όλα δείχνουν και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο λαός μας ακουμπά στην Εκκλησία του και θέλει να ακούει το λόγο της και τη φωνή της για όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο!!!
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το έκανε αυτό και είχε απήχηση στον κόσμο!  Τον άκουγε ο κόσμος και τον εμπιστευότανε γιαυτό και σήμερα ακόμη, τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του, εξακολουθεί να είναι...." ο Χριστόδουλός μας!"
Σήμερα το αυτό έκρινε ότι πρέπει να πράξει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!! Και η πράξη του αυτή θα ήταν ακόμη πιο δυνατή αν το τολμούσε λίγο νωρίτερα κι αν όλα αυτά τα σπουδαία που είπε,τα έλεγε σε ανοικτό ακροατήριο για να φθάσουν σε  κάθε ελληνικό σπίτι και για να δείξουν στους πληγωμένους και ταπεινωμένους Έλληνες ότι και η Εκκλησία μας είναι μαζί του!!

Με τον τρόπο αυτό θα έκλεινε και η πληγή που είχε ανοίξει με την ατυχή εκείνη επίσκεψη και συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στο υπό τον κ. Παπανδρέου Υπουργικό Συμβούλιο!

Επαναλαμβάνουμε: επιτυχής η ανάλυση του κ. Στάθη. Το μόνο κακό ευρίσκεται όχι στο γεγονός ότι επαινεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- και πολύ καλά κάνει- για όλα όσα εκφράζει στην προς Λουκά Παπαδήμο επιστολή του, αλλά και γιατί αυτά τα ίδια όταν τα έλεγε ο Χριστόδουλος- και μάλιστα τα προέβλεπε ως επερχόμενα- ήθελε λέει να μας πείσει ότι φιλοδοξούσε να καταλάβει στις συνειδήσεις μας το ρόλο Εθνάρχη! 

Μπορεί να μην το κατάφερε αυτό όσο ζούσε- όπως του προσάπτει ο κ. Στάθης- το πέτυχε όμως μετά θάνατον!!!