Με απόλυτη επιτυχία Ημερίδα της Ι.Μ.Γλυφάδας για τους Τρεις Ιεράρχες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Στις 29 Ιανουαρίου 2012 και για 9ησυνεχή χρονιά, η  Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε Εκδήλωση-Ημερίδα, για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Μητροπολιτικής της περιφέρειας, αλλά και με την συμμετοχή πολλών μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών.

Πριν ξεκινήσει η Ημερίδα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικώς Εσπερινός επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο και π. Θεόδωρο Κουμαριανό, με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών.

Με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας,   πέρασαν όλοι απέναντι στο Συνεδριακό Κέντρο ATTICACentre, όπου πραγματοποιήθηκε  η Ημερίδα, με 400 περίπου συμμετέχοντες.

Ακολούθησε, υπό του Μητροπολίτου Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου  δέηση για την επιτυχία της ημερίδας με θέμα : «Από τον Πλούτο της παιδείας στην πτώχευση της εκπαίδευσης».

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος κήρυξε την Έναρξη της Ημερίδας, κάνοντας μία ανασκόπηση στα θέματα που μας απασχόλησαν στις προηγούμενες Ημερίδες των παρελθόντων ετών  Χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους συνέδρους για την παρουσία τους και φέτος.   Αναφέρθηκε περιληπτικά στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και την Παιδεία και πόσο επίκαιρες είναι οι διδαχές τους, στις σύγχρονες οικονομικά, εκπαιδευτικά και πνευματικά εξελίξεις στη χώρα μας.  Στο τέλος της εναρκτήριας ομιλίας του Σεβασμιωτάτου , αναφέρθηκε και ευχαρίστησε το πρόσωπο, υπογραμμίζοντας τις αρετές και την ποιότητα του  φετινού κεντρικού ομιλητή, γνωστού σε όλους μας,   π. Γεώργιο Μεταλληνό –  Κληρικό, Πανεπιστημιακό, Δάσκαλο, Φιλόλογο και Ερευνητή της Ιστορίας, αλλά κυρίως εκφραστή της αλήθειας, με ήθος και με ταπείνωση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μητροπολίτης κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία του για την Ημερίδα.

Ο π. Γεώργιος ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε την ομιλία του,  ευχαριστώντας για την πρόσκληση της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτου ειδικά, για να τον προσκαλέσουν στη φετινή Ημερίδα.  Στη συνέχεια ο ομιλητής, με γλαφυρό, αλλά συγχρόνως εύστοχο και αναλυτικό τρόπο, περιέγραψε την τραγική κατάσταση, που οδηγηθήκαμε ως λαός  καθώς ξεχάσαμε τον πλούτο της πατερικής μας παραδόσεως, όπως την έκφρασαν με τη ζωή τους οι τρεις Ιεράρχες προτείνοντας μια Χριστοκεντρική και υψηλή παιδεία, καταντώντας σε μια εκπαίδευση η οποία έχει δυτικές καταβολές, αλλότριες από την ορθόδοξη παράδοσή μας και τον κατακερματισμό της καθολικής παιδείας, σε μια στείρα εκπαίδευση, με συγκεκριμένο χρηστικό περιεχόμενο. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε μια ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος με άλλους εργαζομένους, είχαν πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο, στο οποίο δεν είχα ιδέα τη παρήγαγαν και απλά έστριβαν μία βίδα, στα εξαρτήματα που περνούσαν στον κινούμενο ιμάντα από μπροστά τους. Αυτό είναι δυστυχώς, τόνισε ο π. Μεταλληνός, και η τραγικότητα στις μέρες μας, που προσφέρουν μονοδιάστατη και χρησιμοθηρική εκπαίδευση, τα σύγχρονα ελληνικά συστήματα, χωρίς να αγκαλιάζει η γνώση τον όλο άνθρωπο.

Στη επόμενη ενότητα της ομιλίας του,  ο παρουσιαστής, παρουσίασε μερικές παιδαγωγικές διδασκαλίες των τριών Ιεραρχών, δείχνοντας το πλούτο,  το βάθος και τις χριστιανικές καταβολές μιας υψηλής παιδείας, κάνοντας αντιπαραβολές και συγκρίσεις,  με τη σύγχρονη  την οικονομική  κρίση, αλλά και την κρίση της παιδείας τα τελευταία χρόνια, που είναι πρωτίστως πνευματική .  Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα και για τις δύο παραμέτρους του θέματος,  όταν έχουμε ως πρότυπα μιμηθούμε Ρωμηούς όπως ο Μακρυγιάννης, ο Παπουλάκος, ο Σεφέρης, ο Παπαδιαμάντης, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κ.α.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων μαθητών-μαθητριών, φοιτητών-φοιτητριών, δασκάλων και καθηγητών. Τα λεγόμενά των εφήβων και νέων, προκάλεσαν αίσθηση τόσο για την ωριμότητα που τους διέκρινε, όσο και για τις τοποθετήσεις, ερωτήσεις και τις προτάσεις τους, για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα της παρακμής της εκπαίδευσης και να ξαναβρούμε την παιδεία στο πρόσωπο και εν Κοινωνία με τον Χριστό.  Ο  π. Γεώργιος είχε την ευκαιρία να απαντάει μετά από κάθε ερώτηση και να σχολιάζει τα λεγόμενα όσων έκαναν παρέμβαση.

Στο τέλος της Ημερίδας ο Σεβασμιώτατος έκλισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τον ομιλητή Γεώργιο για το τόσο εποικοδομητική ομιλία, καθώς όλοι βγήκαμε ωφελημένοι και σοφότεροι. Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, όλους όσους προσήλθαν στην Ημερίδα και ευχήθηκε να έχουν δύναμη και φώτιση  στη ζωή τους.

Αποχωρώντας οι συνδαιτυμόνες έλαβαν ως ευλογία από τα χέρια του Μητροπολίτη μας, από δύο βιβλία : Ένα του Αγίου Νικοδήμου του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, εκδόσεις Ι. Μ. Γλυφάδας και ένα ιατρικό   βιβλίο από τον Καρδιολόγο και Συγγραφέα κ Αβραμίδη