Αποθησαυρισμός των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου από το Μιστί της Καππαδοκίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/01/2012

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Αλεξανδρουπόλεως. Παρόντες στην Θεία Λειτουργία εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμους που γέμισε τον μεγαλόπρεπο Ναό της Μεταμορφώσεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στους Τρεις Καππαδόκες Ιεράρχες Μέγα Βασίλειο, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στην συμβολή τους στην αρχαία ελληνική γραμματολογία. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους πρόσφυγες Καππαδόκες που κατά τον ξερριζωμό τους αποφάσισαν να μεταφέρουν στην νέα τους πατρίδα, εις βάρος των προσωπικών τους αντικειμένων, τις εικόνες και τα λείψανα των Αγίων τους. Ένας από αυτούς τους Αγίους είναι και ο Άγιος Δημήτριος από το Μιστί της Καππαδοκίας του οποίου τα λείψανα μαζί με την εικόνα του μετέφεραν οι Καππαδόκες που εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Στην εικόνα εμφανίζεται ένας Άγιος με λαϊκή καππαδοκική ενδυμασία, μάλλον ποιμένας ή γεωργός, ο οποίος κρατάει σταυρό, σημάδι του μαρτυρικού του θανάτου. Άλλα αγιογραφικά στοιχεία για τον Άγιο δεν υπάρχουν. Τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονταν στην Καππαδοκική Εστία της πόλεώς μας και μετά από συνεννόηση του Δ.Σ. του Συλλόγου των Καππαδοκών «Οι Τρεις Ιεράρχες» με τον Μητροπολίτη μας αποφάσισαν να τα αποθησαυρίσουν στον Ναό της Μεταμορφώσεως, έναν ναό που έκτισαν με κόπους και θυσίες.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτου μας, ξεκίνησε η αναπαράσταση της μεταφοράς των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου από την Καππαδοκία στην Αλεξανδρούπολη. Νέοι και νέες, ντυμένοι με παραδοσιακές καππαδοκικές ενδυμασίες και κουβαλώντας τα λάβαρα των Συλλόγων τους, λιτάνευσαν από τον πρόναο προς κέντρο του Ναού. υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής της Καππαδοκίας. Ανάμεσα τους τέσσερα άτομα, δύο κουβαλώντας τις λάρνακες με τα λείψανα του Αγίου και δυο με την εικόνα του. Στο κέντρο του Ναού ο Μητροπολίτης μας υποδέχθηκε τα λείψανα και τα τοποθέτησε στα αριστερά του σολέα, δίπλα στο αναλόγιο μαζί με την εικόνα του Αγίου. Ακολούθησε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας και όλοι οι πιστοί πέρασαν να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου τα οποία θα αποθησαυριστούν πλέον στον Ναό της Μεταμορφώσεως