Συγκλονιστική ανακοίνωση από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/02/2011

 

Τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, μπορεί να αφήνουν ασυγκίνητη την κυβέρνηση των Αθηνών και μερίδα τοπικών αρχόντων, αλλά όχι και το μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως  Άνθιμο.

Με μια συγκλονιστική ανακοίνωση κάνει λόγο για «εθνική αυτοκτονία» εξαιτίας του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος χριστιανών της Θράκης προς το εξωτερικό, καυτηριάζει την δραστηριότητα Τουρκικής τράπεζας στην Κομοτηνή, καταγγέλλει τον παράνομο εποικισμό του Έβρου με μουσουλμάνους παρά την απαγόρευση της Συνθήκης της Λωζάνης, απορεί που δεν τον κάλεσε εισαγγελέας μετά τις καταγγελίες του για απάτες και μίζες κα ικρούει καμπανάκι για το μέλλον των παιδιών της Θράκης.

Ανακοίνωση γραμμένη με πόνο ψυχής, από τον επίσκοπο της πολύπαθης Θράκης… 

Συγκεκριμένα, απάντηση σε όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου σχετικά με την επένδυση του χρυσού, έδωσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Μέσω ανακοίνωσής του, δήλωσε χαρακτηριστικά. "Τα γεγονότα με πίκραναν, επειδή απέδειξαν ότι αρκετοί συμπολίτες μας, ακόμα δεν βιώνουν μέσα τους δημοκρατικά την έννοια της Κοινωνίας των προσώπων, οπότε γι’ αυτό και δεν εκφράζονται διαλογικά". "Δεν με ενοχλεί που αμφισβητήθηκε η στάση μου, με πικραίνει η μάταιη επιμονή σε έωλες ελπίδες και ο στείρος προσανατολισμός σε φανταστικούς παραδείσους που, φευ, δεν θα έρθουν ποτέ", τόνισε μεταξύ άλλων...» 

«Μάλιστα σε μια εποχή που η Τουρκία μέσω της Τουρκικής Τράπεζας στην Κομοτηνή αγοράζει διαρκώς χωράφια, οικόπεδα και σπίτια στον Έβρο τον οποίο εποικίζει  με μουσουλμάνους από Ροδόπη και Ξάνθη  συστηματικά παρά την απαγόρευση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η στάση πάντως από δω και πέρα σε παρόμοια ζητήματα που θα προκύπτουν στην περιοχή μας, δεν θα είναι η ίδια. Θα απέχω συστηματικά για να μην επιδιώκουν κάποιοι να με προσεταιρισθούν  ώστε να κοστολογήσουν ακριβά τη θέση μου και κάποιοι άλλοι να δημαγωγούν «πολεμώντας» με, προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος και ο λόγος τους. Μίλησα για απάτες όσων εκμεταλλεύτηκαν τον τόπο μας και κανείς δεν μου ζήτησε εξηγήσεις. Ζήτησα εναλλακτικές προτάσεις , επενδυτικά έργα πιο, φιλικά στο περιβάλλον και άκουσα «οράματα και θαύματα».

«Επιμένω σε εξεύρεση οιωνδήποτε θέσεων εργασίας στον Έβρο. Διαφορετικά να μου διαλευκάνετε, παρακαλώ, όσοι μιλάτε για το «μέλλον των παιδιών μας», ποιά παιδιά της σημερινής Θράκης εννοείτε; Είμαστε τυφλοί λοιπόν; Δεν βλέπουμε τι έρχεται; Δεν διαβάζουμε στατιστικές; Δεν παρατηρούμε τα διπλωματικά σημάδια των καιρών; Δεν μας ξαφνιάζουν οι αθρόες επισκέψεις των Πρέσβεων και των Προξένων στην περιοχή μας; Δεν ερμηνεύουμε τα πληθωρικά «τυχαία» πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Pravda»;Ούτε κατανοούμε την πορεία που μας χάραξε το ΔΝΤ;"Τίς έστιν ούτως ευήθης, όστις αγνοεί...αν αμελήσωμεν;" 

Με λοιδόρησαν κάποιοι, επειδή τους "ξάφνιασε" και τους "πόνεσε", ο λόγος μου! Ε, λοιπόν, μη φοβάστε! Τα λόγια του Επισκόπου σας δεν πονούν. Μακάρι να μην πονέσουμε, ως έθνος, από ευφάνταστες ψευδαισθήσεις και μυωπικές επιλογές.

Προχωρήστε λοιπόν, κάποιοι άρχοντες του τόπου και κάποιοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, τον δρόμο των αβάσιμων ελπίδων εν μέσω πρόσκαιρων και ευμετάβλητων χειροκροτημάτων κι αφήστε με εμένα στο μονοπάτι της συναναστροφής με την δυστυχία των συνανθρώπων μας στο σήμερα, που οιωνίζει την βέβαιη καταστροφή όλων στο κοντινό αύριο. Η αγωνία μου δίπλα στους φτωχούς και στους ευτελισμένους συμπολίτες μας, είναι η αποστολή της Εκκλησίας, μα, είναι και η τιμητική θέση που μου έδωσε ο Θεός.

Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα, όμως, σας υπενθυμίζω ότι για την Πίστη μας οι ευχές "επιδρούν" μόνο όταν ακολουθούνται από υπεύθυνες ενέργειες.

Περιορίζομαι στο πρώτο, όταν δεν αντέχετε το δεύτερο».