Εκδήλωση για τα 700 χρόνια της Μονής Ομπλού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/07/2015

Στον Συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου Patras Palace, την Τετάρτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Ομπλού με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 700 ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Μονής.

Καί αυτή η εκδήλωση, όπως η προηγούμενη που παρουσιάσθηκε στις 21 Μαρτίου στον Συνεδριακό χώρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, είχε ως στόχο να αναδείξη την Πνευματική αλλά και Εθνική προσφορά της Μονής, μέσα από την μελέτη του πλουσιώτατου αρχειακού υλικού της Μονής που φυλάσεται με την ανύστακτη φροντίδα των Πατέρων και το οποίο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του προωταρχικού ρόλου που έπαιξαν στον επιστηριγμό του Έθνους μας όλα τα Μοναστικά καθιδρύματα του τόπου μας.

Την μελέτη του αρχείου της Μονής Ομπλού έχει κάνει η έγκριτη ιστορικός κα Νίκα Πολυχρονοπούλου-Κλαδά, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, η οποία ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης και η οποία παρουσίασε την ομιλία της "Η Μονή Ομπλού και οι αξιώσεις του Νεοελληνικού Κράτους".

Στην εισαγωγική του αναφορά ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Νεκτάριος Κωτσάκης τόνισε ότι η Παρουσία των παλαιών Πατέρων της Μονής και κυρίως η συνέπειά τους στην Ευαγγελική ζωή και Πατερική διδασκαλία, χάραξαν τα όρια και την δυναμικη της σύγχρονης μοναστικής παράδοσης που βασίζεται στο παρελθόν, δημιουργεί στο παρόν και επαφίεται στους σημερινούς πατέρες της Μονής να την αξιοποιήσουν εποικοδομιτικά και όχι μουσειακά προκειμένου να την παραδώσουν στους μοναχούς των επομένων γενεών.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την αγάπη του που ως ασπίδα προστασίας περιφρουρεί τους πατέρες, άπολαμβάνοντας έτσι η Μονή την πατρική του φροντίδα αλλά και το ανύστακτο ενδιαφέρον του γι' αυτήν.

Τελείωσε δε την αναφορά του με την ευχή η Ιερά Μονή Ομπλού να συντελή στην Αγιαστική προοπτική του σύμπαντος κόσμου ούτως ώστε να αποτελή πνευματικό φάρο στον οποίο θα προσβλέπουν οι χριστιανοί για να διαπλέουν με ασφάλεια το πέλαγος της πνευματικής τους ζωής.

Στην συνέχεια η ιστορικός κα Νίκα Πολυχρονοπούλου-Κλαδά παρουσίασε την ομιλία της τονίζοντας ότι "στόχος της 'ανακοινώσεώς της είναι η αφήγηση της ζωής στην Μονή Ομπλού μετά το πέρας του Άγώνος, δηλαδή από τα 1828 έως τα 1913, έτος δολοφονίας του Γεωργίου Α μέσα από τα έγγραφα που φυλάσσονται επί αιώνες στο αρχείο της Μονής, που αποτελεί πηγή γνώσεων...

Από το αρχείο της Μονής παρακαλοθούμε την εποχή, τα συμβάντα, τις εξελίξεις, τις αλλαγές, και τις δοκιμασίες του Έθνους.

Στα έγγραφα αποτυπώνεται ο τρόπος ζωής των μοναχών, ο αγώνας τους να συντηρήσουν την Μονή τους, εκ παραλλήλου να ανταποκρίνονται της Πολιτείας και της Επισκοπής..." καταλήγοντας ότι "ότι διαρκείς οικονομικές απαιτήσεις, συχνά παράλογες από τα μοναστήρια είναι μια μακραίωνη παράδοση, στις οποίες οι πατέρες της Ιεράς Μονής Ομπλού αγωνίσθηκαν, μέσα από τον κόπο και τον μόχθο της ζωής τους, χωρίς να αφήνουν τις πνευματικές τους ενασχολήσεις και τις ανακαινίσεις και συντηρήσεις των κτισμάτων της Μονής, κατώρθωσαν με πολύ δυσκολία να ανταπεξέλθουν".

Την όλη εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος οποίος με πηγαίο αυθορμητισμό και ενθουσιασμό ευχαρίστησε την ομιλήτρια για την άψογη και γλυφηρή παρουσίαση της εισηγήσεώς της, η οποία συστοιχεί στην μόνη πραγματικότητα ότι οι Ιερές Μονές απετέλεσαν τους προμαχώνες διαφυλάξεως, τόσο της νηπτικής και φιλοκαλικής ορθόδοξης ζωής όσο και της εθνικής προστασίας του Ελληνικού Γένους που πέρασε μέσα από τις αλλεπάλληλες συμπληγάδες των ξένων συμφερόντων και της μικρότητας των ίδιων των Ελλήνων.

Συνεχάρη την κα Νίκα Πολυχρονοπούλου-Κλαδά για τον κόπο της να μελετήσει το αρχείο της Μονής και για την άριστη διαχείριση του υλικού που είχε στην διάθεσή της, ούτως ώστε οι ακροατές της εκήλωσης αυτής να ακούσουν πράγματα και να γνωρίσουν αλήθειες εντελώς άγνωστες σ' αυτούς.

Εξέφρασε την υποστήριξή του και την αγάπη του για τις Μοναστικές αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεώς του που αποτελούν αφορμή καυχήσεως για τον ίδιο και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής π. Νεκτάριο αλλά και όλους τους πατέρες που κοπίασαν για την οργάνωση και διεκπαιρέωση της εκδήλωσης αύτής.

Κατέληξε δε με την ευχή να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες του τόπου αυτού την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του Νεοελληνικού κράτους αλλά και τον ρόλο που μπορούν να προσφέρουν η Εκκλησία και οι Ιερές Μονές, κάτι άλλωστε που περίτρανα παρουσιάσθηκε μέσα από την εκδήλωση αυτή όπως επίσης ότι πέρα από την βοήθεια του Θεού, την σκέπη της Παναγίας Θεοτόκου και την προστασία των Άγίων δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανένα ξένο επιστηριγμό και ενδιαφέρον.

Μετά το τέλος της Εκδήλωσης, στην παρακείμενη αίθουσα του Συνεδριακού χώρου του Ξενοδοχείου Patras Palace υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου που κάλυψε η εισήγηση της κας Νίκα Πολυχρονοπούλου-Κλαδά και το οποίο πρώτη φορά εδημοσιοποιείτο, έκθεση παλαιού φωτογραφικού υλικού με πατέρες της Μονής και με άλλες λεπτομέρειες από την ζωή τους, αλλά και συγχρόνων φωτογραφιών όπως έπίσης σ' ένα μέρος της αίθουσας αυτής εξετίθεντο παλαιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έχουν διασωθεί η ανευρεθεί στους χώρους της Μονής και φυλάσσονται σ' αυτήν.

Την εκδήλωση αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου κ. Συμεών, όπως επίση ο Διοικητής της ΜΟΜΑ, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρέας Καράβολας και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων