Η εορτή της Αγ. Μαρίνας στη Χαλκίδα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/07/2015
Στις 16 Ιουλίου 2015 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Ιεροκήρυκες της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε το θείο λόγο και προεξήρχε της Λιτανείας της Ι. Εικόνος της Αγίας.
Στους πανηγυρισμούς έλαβαν μέρος, ακόμη,  Κληρικοί της Πόλεως Χαλκίδος και συμμετείχαν πολυάριθμοι πιστοί, που είχαν κατακλύσει το Ι. Ναό και τον πέριξ αυτού χώρο από νωρίς το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο την Αγ. Μαρίνης και τόνισε με έμφαση την σταθερότητα της, έως θανάτου, στην θρησκευτική της επιλογή παρά το εχθρικό ειδωλολατρικό περιβάλλον, στο οποίο ζούσε. Εν συνεχεία, και κάνοντας αναγωγή του παραδείγματος της Αγίας Μαρίνης στο σήμερα, επεσήμανε πώς είναι καιρός να αναγνωρίζουμε το συμφέρον μας επιλέγοντας τη σωτηρία μας δια της εν Χριστώ ζωής και, αν μέχρι τώρα αγνοούσαμε ή κωφεύαμε στην αλήθεια, είναι καιρός να μετανοήσουμε και να αποκοπούμε από την καταστροφική λατρεία των υλικών και πρόσκαιρων.
Τα αναλόγια διακόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού και Καθηγητές θεολόγοι, κ. Γεώργιος Αντωνίου και κ. Αναστάσιος Βάχος, συνεπικουρούμενοι από πολλούς Ιεροψάλτες της Πόλεως και της Ι. Μητροπόλεως ευρύτερα
Το πρωί Παρασκευής 17 Ιουλίου, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, στον Ι. Ναό λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, εκ του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας. ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την κυριώνυμη ημέρα, μετέβη στον Ι. Εξωκκλήσιο Αγ. Μαρίνης Μίστρου Διρφύων, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου -Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό.
Εκεί, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία  με συλλειτουργούς τους προαναφερθέντες Κληρικούς και τους Σακελλαρίους Χαράλαμπο Μιχαήλ – αφυπηρετήσαντα Εφημέριο Θεολόγου Διρφύων και Κωνσταντίνο Σίδερη- Εφημέριο Αμφιθέας και τους Πρεσβυτέρους Βασίλειο Μπισμπιρούλα - Εφημέριο Μίστρου, Κωνσταντίνο Ξυνογαλά - Εφημέριο Καμπιών και Γεράσιμο Βασιλόπουλο -Εφημέριο Θεολόγου.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος στο βίο της Αγ. Μαρίνης και προέταξε το παράδειγμα της ως τρόπο ζωής στο σήμερα.
 
Λίγο πριν την Απόλυση ευχήθηκε εόρτια σε όλους τους προσελθόνταςς προσκυνητές και ιδιαίτερα σε όσους και όσες φέρουν το όνομα της Αγίας Μαρίνας.
 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος