Στη δημοσιότητα η Αρθρογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

(Εκ της Ι.Μ Αρχιμ. Επιφ. Οικονόμου) Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και οι εκδόσεις «Ακρίτας» προχώρησαν στην έκδοση του 4ου Τόμου των Έργων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος ήδη κυκλοφορείται και διατίθεται από τα Εκκλ/κά βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.

Η έκδοση του 4ου Τόμου έρχεται να συνεχίσει το σπουδαίο εκδοτικό εγχείρημα της Τοπικής Εκκλησίας, που ξεκίνησε το 2009 και αφορά στην συλλογή και έκδοση του ανέκδοτου συγγραφικού έργου του αειμνήστου Πρωθιεράρχου.

Με τον παρόντα 4ο Τόμο των Έργων του ανοίγει το πλουσιότατο κεφάλαιο της Αρθρογραφίας του, το οποίο σταδιακά θ' αποκαλυφθεί και στους Τόμους που, συν Θεώ, θα ακολουθήσουν.

Στον εν λόγω 4ο Τόμο παρατίθεται το σύνολο των κειμένων του στην Εφημερίδα «Πληροφόρηση» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που ο ίδιος ίδρυσε το 1981.

Κείμενα για την συμπόρευση Εκκλησίας - Κοινωνίας, την Ιστορία, την Ελληνική Παιδεία, την αντιμετώπιση των αιρέσεων, την Ορθοδοξία στην Ελλάδα και στον κόσμο κ. άλ. αποκαλύπτουν έναν αξεπέραστο Εκκλ/κό άνδρα, που, αν και δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.

Η Αρθρογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είναι το αποτέλεσμα του ανύστακτου ενδιαφέροντος και της ανησυχίας του για την πορεία των Εθνικών και Εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, την κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα της Παιδείας.

Είναι ο καρπός της οξυδερκούς παρατηρητικότητάς του σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, σε όλους τους τομείς, αλλά και της βεβαιότητάς του ότι οι εξελίξεις, αυτές αργά ή γρήγορα, θα χτυπήσουν και την πόρτα της Ελλάδος, προκαλώντας νέα δεδομένα, τα οποία η Εκκλησία όφειλε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Μέσα από την Αρθρογραφία αποκαλύπτεται ένας διαφορετικός Χριστόδουλος, ο οποίος αφήνει τον εαυτό του στην ελεύθερη έκφραση των αισθημάτων και των δεδομένων της στιγμής, προσεγγίζει θέματα και γεγονότα με τον αυθορμητισμό του χαρακτήρα του και τον χειμαρρώδη λόγο του, χωρίς να κρύβεται πίσω από οιεσδήποτε σκοπιμότητες.

Στους τρεις πρώτους Τόμους των Έργων του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου δημοσιεύονται τα Εγκύκλια κείμενα που απέστειλε προς τις Εκκλησίες της Δημητριάδος και των Αθηνών στα 34 χρόνια σύνολης της Αρχιερατικής και Αρχιεπισκοπικής του διακονίας, κατανεμημένα σε Ποιμαντορικά, Λειτουργικά και Εόρτια.

Την ευθύνη της έρευνας, της συλλογής και της επιμέλειας των Έργων του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου έχει ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό τέκνο και στενός συνεργάτης του αξέχαστου Πρωθιεράρχου.

Και οι τέσσερις Τόμοι διατίθενται από τις εκδόσεις «Ακρίτας», από τα Εκκλ/κά βιβλιοπωλεία, καθώς και από το Βιβλιοπωλείο «Λύχνος» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.