Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2015

 π.Νικόλαος Κατσηδήμας  

 

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, με κάθε ιεροπρέπεια καθώς επίσης και εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκε και φέτος  στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου,  ο εορτασμός προς Τιμήν και Μνήμην των Αγίων Αναργύρων αδελφών  Κοσμά και Δαμιανού των εν τη Ρώμη μαρτυρησάντων,  οι οποίοι είχαν από τον Τριαδικό Θεό το χάρισμα της Ιάσεως και Θεραπείας από κάθε σωματική και ψυχική ασθένεια και των οποίων η μνήμη  εν μέσω πολύεδρης  κρίσης για την πατρίδα μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!  

 

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και εν συνεχεία ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παναγιώτου Βασιλείου τ. Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμαλιάδος ο οποίος με σαφή,  επεξηγηματικό και γλαφυρό τρόπο ανέπτυξε το θέμα: «Περί Αγιότητος», τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: ότι δεν είναι κάτι το εξωγήϊνο ο Άγιος. Ανήκει στον ανθρώπινο χώρο και χρόνο. Ο Άγιος είναι ο Χριστός επαναλαμβανόμενος και η ζωή των Αγίων, είναι η ίδια ζωή του Χριστού η οποία συνεχίζεται δια μέσου των αιώνων. Ο Άγιος ερμηνεύει με την ζωή του και την ύπαρξή του, την ύπαρξη του Θεού.  Η αγιότητα, είναι μία προοδευτική εργασία. Είναι ένα αδιάκοπο ανέβασμα, είναι ένα ανέβασμα πνευματικό. Οι Άγιοι γενικά όπως και οι εορταζόμενοι  Κοσμάς και Δαμιανός είναι το στράτευμα του Κυρίου και καλλώπισμα της Εκκλησίας που μας διδάσκουν, μας συμβουλεύουν και μας οδηγούν κοντά στον Θεόν.

 

Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό των Αιδεσιμότατων π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Γεωργίου Κάμπρα και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο κ. Παναγιώτης Κουής καθηγητής Θεολόγος του τρίτου Γυμνασίου Πύργου, ο οποίος ομίλησε για τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, παίρνοντας αφορμή από την Αποστολική περικοπή της εορτής. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαρίστησε θερμά τον Ιερό Κλήρο, καθώς επίσης τους ευλαβείς  και φιλέορτους Χριστιανούς της ενορίας και της Πόλεως οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους για μία ακόμη φορά, τις Θρησκευτικές εκδηλώσεις της ενορίας, ενώ τους προσέφερε και ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, το οποίο εξέδωσε ο Ιερός Ναός με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού με τίτλο: “Για ένα καλό και Ευλογημένο Πνευματικό Καλοκαίρι”.