Λιτανεία του Αγίου Γαΐου στους Παξούς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2015
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κερκύρας, Παξών και Διαπονίτων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη την Κυριακή 28 Ιουνίου στους Παξούς. Το πρωί λειτούργησε στον ιερό ναό  Αγίου Ανδρέου Λάκκας Παξών , ενώ το απόγευμα προεξήρχε της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου Αποστόλου Γαϊου, συμπροστάτου του νησιού και ιδρυτού της Εκκλησίας των Παξών και χοροστάτησε στον Εσπερινό στο ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Γάι των Παξών. Το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουνίου λειτούργησε στον ίδιο ναό. Τόσο στη λιτανεία όσ και στη λειτουργία συμμετείχαν  ο ιερός κλήρος των Παξών, ο Δήμαρχος Παξών Σπ.Βλαχόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών και πλήθος πιστών.
 Ο  Απόστολος Γάιος μαθητής του Αποστόλου Παύλου, θεμελιωτή της Ορθόδοξης Εκκλησία μας, κήρυξε στους Παξούς το Ευαγγέλιο και εκχριστιάνισε του ντόπιους και έζησε στο νησί για αρκετά χρόνια ενώ εικάζεται ότι πέθανε στο νησί, στο οποίο  η "Χώρα",  ο Γάιος, πήρε και  το όνομά του.
   Οι νησιώτες και οι επισκέπτες έζησαν  στιγμές γαλήνης και κατάνυξης τις δύο αυτές ημέρες , ενώ η πολυπληθής μπάντα του νησιού χάρισε με τους  ήχους αίγλη  στην Λιτανεία, που ξεκίνησε από το Ιερό Ναό των Αγίων Αποστολών Πέτρου και Παύλου περνώντας μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό  και  το λιμάνι και επέστρεψε πάλι στο ναό.
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ