Πανήγυρις της Ι.Μ.Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/06/2015

Ι.Μ.Φθιώτιδος Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ Κυρίλλου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.  

Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο καθηγούμενος Αρχιμ. πατήρ Αθανάσιος προσεφώνησε τον Θεοφιλέστατο, τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο για την πρόσκληση προς τον Θεοφιλέστατο. Με τη σειρά του ο Θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος εκ βάθους καρδίας και με αισθήματα ειλικρινούς αγάπης εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στον εορτασμό της Ιεράς Μονής. Επίσης  αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην ελπίδα που προσφέρει στο πιστό λαό. Στο τέλος του εσπερινού με εκκλησιαστική τάξη και τους ήχους της φιλαρμονικής  πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος μέσα στο χωριό Ξυνιάδα.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου κ Κυρίλλου, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο.

Μέχρι αργά το βράδυ προσήλθαν εκατοντάδες προσκυνητές για να λάβουν τη Χάρη της Παναγίας Φανερωμένης, τους οποίους υποδεχόταν με απλότητα και αγάπη ο Ηγούμενος π. Αθανάσιος. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης,  ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.