Ο Χαλκίδος στην ενορία Μύλων Μεσσαπίων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/06/2015
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κύριος Χρυσόστομος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Μεθοδίου Ολύμπου, ο οποίος συγκαταλέγεται στη χορεία των Ευβοέων Αγίων, αφού μαρτύρησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στη Χαλκίδα.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν πολλοί Κληρικοί από τις Αρχιερατικές Περιφέρειες Χαλκίδος, Διρφύων και Αιγαίων με πρώτο τον εορτάζοντα εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος, Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο με θέμα το περιεχόμενο της τεταγμένης Ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. 7, 24-8, 4), τονίζοντας πως ο ανενδεής Θεός δεν έχει ανάγκη τα δώρα μας αλλά εμείς, με την ποιότητα της προσφοράς, καταδεικνύουμε την ποιότητα της σχέσης που έχουμε ή που θέλουμε να καλλιεργήσουμε με το Θεό μας ή με τον πλησίον μας ως παραλήπτη δώρου.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα π. Μεθόδιο και καλωσόρισε τα παιδία και τους γονείς των Κατηχητικών των Ενοριών Αγ. Νικολάου Νεοχωρίου Ιστιαίας και Αγ. Γεωργίου του ομωνύμου χωρίου, Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας οι οποίοι με πρωτοβουλία των εφημερίων τους μετέβησαν να προσκυνήσουν την Παναγία Φανερωμένη και στη συνέχεια είχαν σύντομη επικοινωνία με το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη τους.
 
ΝΕΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, το πρωί και το απόγευμα, κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διενεργήθηκαν Διπλωματικές Εξετάσεις στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Οικογενείας Πνευματικού της οδού Μεσσαπίων 10.
Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Γερογιάννης, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κ. Σεβαστή Μαζέρα-Μάμαλη και κ. Γεώργιος Στέρπης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη – Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου, η οποία διεπίστωσε την άψογη λειτουργία της Σχολής και ο Διευθυντής της Σχολής κ. Γρηγόριος Αναστασίου, μαζί με τους Ιερείς και τους σπουδαστές της Σχολής που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους υποψηφίους να αποδίδουν με πιστότητα στην πατρώα Βυζαντινή Μουσική το Πρόγραμμα των Εξετάσεών τους.
Διπλωματούχοι της Βυζαντινής Μουσικής ανεδείχθησαν οι μαθητές του Διευθυντού της Σχολής κ. Γρηγορίου Αναστασίου και του Καθηγητού κ. Γεωργίου Καραγκούνη,  π. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Αντωνίου Κυπαρισσία με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Βενιζέλος Χρήστος με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Γεωργακόπουλος Ιωάννης με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Δημητριάδης Περικλής με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Καραμουσαδάκης Μιχαήλ με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και Β΄ Βραβείο, Κετσετζής Ιάκωβος με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Μπραζιτίκος Κωνσταντίνος με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Μπούμπα Σοφία με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Ξυγκάς Ευάγγελος με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Παπασάββα Ευαγγελία με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Ρωμάνος Παναγιώτης με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Τσιτσάκη Βασιλική με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, Φράγκος Μιχαήλ με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Χαμάλη Δέσποινα με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και Α΄ Βραβείο.
Πτυχιούχοι της Βυζαντινής Μουσικής ανεδείχθησαν οι μαθητές του Καθηγητού κ. Γεωργίου Καραγκούνη, π. Ιωάννης Κετσετζής με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, Ασπροποταμίτης Κωνσταντίνος με βαθμό ΚΑΛΩΣ, Ισμίρογλου Ροβινσώνας με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ και Κουμπογιάννης Δημήτριος με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ.
Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Ι. Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, προσήλθε στις εξετάσεις και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος παρακολούθησε τις εξετάσεις, συνεχάρη τους σπουδαστές για την απόδοση και την προσπάθειά τους και ευχαρίστησε και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής και τους Καθηγητές της Σχολής για την προσφορά τους.
Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε αργά το βράδυ, οπότε και τελείωσαν οι εξετάσεις, από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και υπεύθυνο λειτουργίας της Σχολής, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο.
Όλοι οι παραπάνω πτυχιούχοι και διπλωματούχοι, φοίτησαν επιμελώς στη Σχολή, παρακολουθώντας την Βυζαντινή Μουσική και στα δευτερεύοντα μαθήματα της Σχολής (ευρωπαϊκή μουσική, ιστορία και μορφολογία της μουσικής, τυπικό ιερών Ακολουθιών κ.ά.).
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΕΝΟΡΙΑ ΜΥΛΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου και Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος και τον Πρωτοδιάκονο Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Μύλων Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.
Εκτός των ανωτέρω Κληρικών, συλλειτούργησαν και ο π. Σταύρος Τσοκάνης, Εφημέριο της Ενορίας Αγίας Σοφίας και ο π. Ιωάννης Καραντάκης, Εφημέριοw των Μύλων.
Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής Περικοπής (Ματθ. 6, 22-33), ο Σεβασμιώτατος κήρυξε και ανέλυσε το περιεχόμενο της.
Κατά την διάρκεια της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την εκεί παρουσία του και την επικοινωνία του με τους πιστούς ενορίτες και προσκυνητές του Αγ. Ιωάννου.
 
Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 fm.
 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος