"Οι ακρίτες δεν ξεχνούν την ιστορία τους"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/06/2015

Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στη Νέα Ορεστιάδα με αφορμή τον εορτασμό για την ίδρυση της πόλης, πριν από 92 χρόνια, το 1923. Εκκλησιαστικά έχει καθιερωθεί παράλληλα με την επέτειο αυτή να τιμώνται «πάντες οι εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες άγιοι», μιας και οι σύγχρονοι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας, απόγονοι των εκεί εγκατασταθέντων προσφύγων από την Αδριανούπολη, το Κάραγατς και την Ανατολική Θράκη διατηρούν αμείωτο τον πνευματικό σύνδεσμο με τη γη των πατέρων τους, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την καινούργια τους πατρίδα, και διατηρούν στο Αρτοφόριο της ψυχής τους την πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων τους.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετέχει κάθε χρόνο στον σχετικό εορτασμό. Προσήλθαν και μετέσχον των εκδηλώσεων, προσκλήσει του οικείου Μητροπολίτου κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου Αμβροσιος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.
 
Το Σάββατο, 20 του μηνός Ιουνίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη, παρουσία των υπαλλήλων του εκεί Ελληνικού Προξενείου και προσκυνητών από την Ορεστιάδα, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Ορεστιάδος. Μετά τη Θεία Λειτουργία εψάλη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Αδριανουπολιτών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Ιερά Ανδρώα Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνοτουρκική μεθόριο απέναντι από την Αδριανούπολη, εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ευλογήθηκαν οι άρτοι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου και του επιχωρίου Αρχιερέως.
 
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, 21 του μηνός Ιουνίου ε.ε. Κυριακή Γ´ Ματθαίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος ετελέσθη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου. Ακολούθησε Δοξολογία και τρισάγιο στον ανδριάντα του τελευταίου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου (Βαρβάκη) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού και των λοιπών ιδρυτών της πόλεως και κατάθεση στεφάνων.
 
Ο οικείος Μητροπολίτης προσφωνώντας τους Αρχιερείς και τους επισήμους μεταξύ άλλων τόνισε· «…στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που διέρχεται η Πατρίδα μας ο σημερινός εορτασμός δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στο Πανελλήνιο· ότι οι ακρίτες του Έβρου·
•Δεν ξεχνούν την ιστορία τους, τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων τους και η μνήμη τους είναι νωπή.
•Δεν παραδίνουν την ψυχή τους, δεν προδίδουν την πατρογονική πνευματική κληρονομιά τους και δεν ξεπουλούν την αξιοπρέπειά τους, και τέλος
•Δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον».
Συγκινητική ήταν η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιου, ο οποίος μίλησε από καρδιάς. Σημειωτέον ότι ο άγιος Καρπάθου γεννηθείς στην Ξάνθη έλκει την καταγωγή του εκ πατρός από την Αδριανούπολη και εκ μητρός από την Μακρά Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης.
 
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι βουλευτές Έβρου Αναστ.  Δημοσχάκης και Αναστ.  Γκαρά, η Αντιπεριφερειάρχης Ζίνα Ζάχαρη, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασ. Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Μόρφου, φιλοξενούμενος από την Κύπρο, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Κων. Βασιλειάδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάσχ. Συριτούδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων, απόγονοι Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών και πολυπληθές εκκλησίασμα.
Στα πλαίσια του εορτασμού η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργάνωσε στην μεγάλη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδος εκδήλωση μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατ. Θράκης με ομιλητές του εκπαιδευτικούς Δημ. Κιηγμά και Γεωρ. Ριζιώτη.