"Να προσανατολιστούμε προς το εμείς"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/06/2015
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2015 τους ακριτικούς Οθωνούς, ένα από τα Διαπόντια Νησιά, τα οποία ανήκουν εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Κερκύρας. Ο κ. Νεκτάριος τέλεσε τον Εσπερινό το απόγευμα του Σαββάτου στο ναό της Αγίας Τριάδος και τόνισε την ανάγκη για ομόνοια και αλληλεγγύη στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Επίσης απένειμε τα εύσημα στους πιστούς της ενορίας για την πρωτοβουλία τους μέσω εράνου, να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή και ανέγερση του μνημείου του υποβρυχίου «Πρωτεύς» στο ακριτικό νησί, σε χώρο που παρεχώρησε η ενορία της Αγίας Τριάδος των Οθωνιωτών.
 
            Την επομένη, Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, ο κ. Νεκτάριος λειτούργησε στο Ναό της Αγίας Τριάδος. Ο Μητροπολίτης τόνισε στους πιστούς την αγάπη της Εκκλησίας για έναν τόπο απομακρυσμένο από το κέντρο, ωστόσο ακριτικό, τόπο που φυλά Θερμοπύλες και που κρατά ζωντανή τόσο την πίστη στο Χριστό όσο και την ελληνικότητα. Εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι τιμάται ο Ελληνισμός του χρέους και της θυσίας με την ανέγερση του μνημείου για τον «Πρωτέα» και ευχήθηκε και οι σύγχρονοι Έλληνες να καταλάβουν την ανάγκη να προσανατολιστούν προς το «εμείς» και να υπερβούν το ατομοκεντρικό πνεύμα του πολιτισμού, το οποίο έφερε την μεγάλη κρίση.   Εν συνεχεία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των μελών του ηρωικού πληρώματος του Υ/Β «Πρωτεύς», το οποίο είχε βυθιστεί αύτανδρο από Ιταλικό αντιτορπιλικό, ανοιχτά των Οθωνών, στις 29 Δεκεμβρίου 1940 μετά από επίθεσή του σε Ιταλική νηοπομπή, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
 
Ακολούθησαν ομιλίες επισήμων, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων από πλευράς φορέων της πολιτείας και του Πολεμικού Ναυτικού, προσκλητήριο νεκρών και ο Εθνικός Ύμνος.
Στη λήξη της σεμνής τελετής παρετέθη μικρή δεξίωση στον προαύλιο χώρο του ναού εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Οθωνιωτών Κέρκυρας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Κέρκυρα.