Βράβευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Μόσχας

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/01/2012

Του Αρχιμ. Παντελεήμονος Αράθυμου Αρχιγραμματέως

 

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΜ του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, προκειμένου να λάβει το βραβείο αυτού για το έτος 2011.

Ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στη ρωσική πρωτεύουσα το απόγευμα της 20ηςΙανουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. Στον διεθνή αερολιμένα της Μόσχας την ΑΘΜ υπεδέχθησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Κολόμνας κ.Ιουβενάλιος, ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Πατριάρχου, Μακ.κ.Κυρίλλου, ο Σεβ.Μητροπολίτης Κυρήνης κ.Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου στην Ρωσία, αρχιερείς, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

Το πρωί της 21ηςΙανουρίου, η ΑΘΜ επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Εξοχ.Πρέσβη κ.Μιχαήλ Σπινέλη. Ακολούθως μετέβη προσκυνηματικώς στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης Μόσχας, όπου ενώπιον του σεπτού λειψάνου της Αγίας Ματρώνας της Τυφλής ανέπεμψε δέηση, ενώ απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου στην Οσιολ.Ηγουμένη, Μοναχή Θεοφανία.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου ετέλεσθη σύντομη δέηση στον Ιερό Ναό και παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν Του ο Σεβ.Έξαρχος, Μητροπολίτης Κυρήνης κ.Αθανάσιος.