Μουσικολογική εκδήλωση στη Μητρόπολη Γλυφάδας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/05/2015

Ι.Μ.Γλυφάδας Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Μουσικολογική Εκδήλωση (Η΄ κατά σειρά), της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Σχολής της Ι.Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β.


Την εκδήλωση, που ήταν ιδιαίτερα αφιερωμένη στον Θεόδωρο Φωκαεύς, τίμησαν με τη παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών ¨Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός¨ κ. Παπαζαρής, πολλοί κληρικοί και Ιεροψάλτες των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως, σπουδαστές και καθηγητές της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.


Τη γενική παρουσίαση της Εκδηλώσεως είχε για άλλη μια φορά ο Υπεύθυνος Κληρικός της Σχολής, Σταυροφόρος Οικονόμος π. Γεώργιος Γαντζός.


Στην αρχή της Εκδηλώσεως, ακούστηκαν από την Χορωδία της Σχολής της Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Διευθυντή της κ. Διονύσιου Ηλιόπουλου τέσσερις Εισαγωγικοί ύμνοι : α) Άξιον Ἐστίν - Γρηγορίου Πρωτοψάλτου (Ήχος Β), β) Εύλογητός εἶ Χριστέ... Απολυτίκον (Ήχος πλ. Δ΄), γ) Άνελήφθης ἐν δόξῃ - Απολυτίκιον (Ήχος Δ΄), δ) Τοῦ Σταυροῦ σου τόν τύπον... Απολυτίκιον (Ήχος πλ. Δ΄).


Στη συνέχεια ο Διευθυντής της Σχολής έκανε μία εισαγωγική ομιλία για την φετινή εκδήλωση και κάλεσε στο βήμα τον βασικό ομιλητή της φετινής Εκδηλώσεως τον Καθηγητή της Ανωτάτης Ακαδημίας Αθηνών, Μουσικολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Λάμπρο Ανδρεάκη, Διδάκτορα Θεολογίας, Διευθυντή των Σχολών Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής κ. Αθανάσιου Ι. Μ. Καρπενησίου και Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυνδρόσου. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν : « Θεόδωρος παπά Παράσχου Φωκαεύς (1790-1851».


Ο π. Λάμπρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Βίο και το σπουδαίο και πλούσιο Μουσικολογικό έργο του Θεοδώρου Φωκαέως και τόνισε τη συμβολή του στο σήμερα και όχι μόνο στην εποχή του.


Στη συνέχεια ακολούθησε το κυρίως ακουστικό μέρος της Εκδηλώσεως ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και μνήμης προς τον Θεόδωρο Φωκαεύς.
Οι ύμνοι του μεγάλου Δασκάλου που αποδόθηκαν από την χορωδία ήταν :
1. Άνοιξαντάρια (Ήχος πλ. Δ΄), 2. Κεκραγάριον Αργοσύντομον (Ήχος Α΄), 3. Χερουβικόν (Ήχος Γ΄), 4. Λόγον Αγαθόν - Πολυέλεος (Ήχος πλ. Δ΄).


Στο τέλος της Εκδηλώσεως ο Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, έκλεισε την εκδήλωση, ευχαριστώντας τον ομιλητή π. Λάμπρο Ανδρεάκη για την ωραία εισήγησή του και τη γενικότερη προσφορά του στην Εκκλησία και στη διάδοση της παράδοσης στην Εκκλησιαστική Μουσική. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την εκδήλωση, τα μέλη της χορωδίας, τους κληρικούς και τους λαϊκούς που ήρθαν σε αυτή την εκδήλωση.

 

Η χορωδία έψαλλε τη φήμη του Μητροπολἰτου και όλοι λαμβάνοντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, αποχώρισαν ικανοποιημένοι για αυτά που αποκόμισαν από τη σημερινή Εκδήλωση