Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού έσκισε τα μνημόνια, τα βάζει με το ...Άγιο Φως!

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/05/2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έσκισε τα μνημόνια και έκανε πράξεις όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, βάζει τώρα στις προτεραιότητές του την αποδόμηση της Ορθοδοξίας και θέτει άμεσα θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους.

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κατέθεσαν στη Βουλή 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη «μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα καθώς και τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους» χαρακτηρίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες ως περιττές και προκλητικές δαπάνες
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και την περικοπή δαπανών αλλά και μισθών και συντάξεων καλούν το κράτος να περιορίσει τις ελαστικές δαπάνες.

 

Με αυτή τη λογική αναφέρουν ότι η μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο λίγο πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, καθώς και η πρόσφατη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, με τιμές αρχηγού κράτους, αφενός απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και αφετέρου μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα.

Επιπλέον οι «οχτώ» σημειώνουν ότι «η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου Φωτός» και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του Ελληνικού κράτους δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση και τονίζουν ότι για την περίπτωση του «Αγίου Φωτός» πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο «έθιμο», που εγκαινίασε πρωτοβουλιακά ένας ιδιώτης το 1988 και κράτησε ως το 2000. Από το 2002 όμως και εντεύθεν η ευθύνη και η δαπάνη της μεταφοράς του «Αγίου Φωτός» πέρασε στο ελληνικό κράτος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που συνίσταται σε ειδική πτήση και μεταφορά με τιμές αρχηγού κράτους από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και, στη συνέχεια, σε ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας με τις οποίες το «Άγιο Φως» μεταφέρεται στις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Ελλάδας. Πέρα από το δυσανάλογα και πιθανόν ανάρμοστο στις περιστάσεις που ζει η χώρα μας κόστος, ας αναλογιστούμε επίσης ότι κανένα από τα κράτη με μεγάλο ποσοστό ορθόδοξων πιστών δεν ναυλώνουν αεροσκάφος για τη μεταφορά του «Αγίου Φωτός» ούτε το υποδέχονται ως αρχηγό κράτους. Πρόκειται επομένως για μια όψιμη και αποκλειστικά ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία που δύσκολα απαντάται ακόμη και σε θεοκρατικά κράτη».

Σε ότι αφορά δε, στη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι «δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι».
Κατόπιν όλων αυτών οι οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν:
- Πόσο κόστισε την τελευταία χρονιά συνολικά (κόστος πτήσης, κόστος διαμονής, κόστος αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων, κόστος ειδικών πτήσεων για τη διανομή στις Μητροπόλεις της χώρας) η μεταφορά του «Αγίου Φωτός» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Πόσο κόστισε η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Βρίσκεται στις προθέσεις της Κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών «εθίμων» του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεση τους από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους.

Οι ερωτώντες βουλευτές : Μπαλαούρας Γεράσιμος, Βάκη Φωτεινή, Γαϊτάνη Ιωάννα, Καββαδία Αννέτα, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη, Κυρίτση Αγλαΐα, Σαμοϊλης Στέφανος, Τζούφη Μερόπη.