Εορτασμός της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2015

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως -Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος την Κυριακή της Σαμαρείτιδος πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός N. Σμύρνης , αφιερωμένος στην Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο αγία Φωτεινή, πολιούχο και προστάτιδα της πόλεως της Νέας Σμύρνης.

Στην εφετινή πανήγυρη προσκεκλημένοι του Σεβασμ. Μητροπολίτου Σ. Σμυρνης, συμμετείχαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.


Το Σάββατο, 9 Μαίου και ώρα 7.30’ μ.μ., εψάλη ο Μέγας Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.


Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών να συμμετάσχει στην εφετινή πανήγυρη, άρχισε το κήρυγμά του λέγοντας ότι η Ιερά Σύνοδος του εμπιστεύθηκε για να διαποιμαίνει μια Μητρόπολη που έχει πολλά κοινά με αυτή της Νέας Σμύρνης, όπως τους πρόσφυγες, που από τις αλησμόνητες πατρίδες μαζί με τις αναμνήσεις τους έφεραν εικόνες και λείψανα των προγόνων τους.


Ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό και την αγία μας Εκκλησία που όρισε την Ε’ Κυριακή από του Πάσχα να γιορτάζεται η συνάντηση της Σαμαρείτιδας με τον Χριστό, το «ύδωρ το ζων», «το αλλόμενον», που μπορεί και ξεδιψά τον σύγχρονο άνθρωπο από την αμφισβήτηση και την αμφιβολία.


Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού για να οδηγήσει τον άνθρωπο στον Παράδεισο. Οι Ιουδαίοι ωστόσο δεν τον πίστεψαν. Το μήνυμα της Σαρκώσεως όμως είχε ευρύτερους αποδέκτες, και, μεταξύ αυτών, και μία γυναίκα, μια ακόμη απόδειξη της ισότητας των δύο φύλων. Η συνάντηση με τον Ίδιο τον Θεό ήταν καταλυτική για εκείνη, καθώς απολυτρώθηκε από την αμαρτία και μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα και στους άλλους, κάτι που και μείς έχουμε χρέος να μεταδώσουμε στον σύγχρονο κόσμο.
* * *

 

Το πρωί της Κυριακής, 10 Μαίου, χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας και ομίλησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμ. αναφέρθηκε στο πρόσωπο της αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής. Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο η Εκκλησία μας προβάλει μία μάρτυρα και ισαπόστολο. Η αγία Φωτεινή εξέφρασε με την δράση και το μαρύριό της, την εμπειρία της σχέσης της με τον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.


Ήταν η εμπειρία της στον διάλογο μαζί Του στο φρέαρ του Ιακώβ. Ο Κύριος εκεί έκανε μια υπέρβαση: καταδέχτηκε να συνομιλήσει με μια σαμαρείτισσα (παρόλο που δεν συναναστρέφονταν οι Ιουδαίοι τους Σαμαρείτες) και πολλή αμαρτωλή. Δεν την απέρριψε, δεν έβαλε όρια, την αποδέχτηκε με την αμαρτωλότητά της. Την δίδαξε όμως, την καθοδήγησε και της αποκάλυψε ότι είναι ο Μεσσίας! Κι αυτή η υπέρβαση του Κυρίου ανέδειξε την καλοπροαίρετη διάθεση αυτής της γυναίκας.

Έτσι και η Σαμαρείτισσα έκανε κι αυτή την δική της υπέρβαση. Απαρνήθηκε το αμαρτωλό παρελθόν της και κήρυξε παντού τον Σωτήρα της. Ένα κήρυγμα λόγου και ζωής ενάντια στα είδωλα της εποχής της. Κήρυγμα που δεν δίστασε να φτάσει ως και το μαρτύριο του αίματος.


Ο Κύριος μας διδάσκει να έχουμε κι εμείς πνεύμα αγάπης και ανεκτικότητας. Να μη απορρίπτουμε τους ανθρώπους, να ανοιγόμαστε, να μη τους βάζουμε όρια. Να εμπνέουμε με το λόγο και τη ζωή μας το δρόμο προς την Βασιλεία του Θεού. Να οδηγούμε στην αυτογνωσία και τον θυσιαστικό αγώνα που κατακτά την αγιότητα όχι ως ψυχολογική αλλά οντολογική κατάσταση. Έτσι θα γινόμαστε μάρτυρες και ομολογητές και ισαπόστολοι και θα γκρεμίζουμε τα κοσμοείδωλα και ψευτοείδωλα που προβάλει η εποχή μας.


Στην εποχή μας πολλά φεμινιστικά κινήματα προσπαθούν να καταξιώσουν την γυναίκα. Η αγία Φωτεινή μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής καταξίωσης μέσα από τον αγώνα της μαρτυρίας και του μαρτυρίου που μας μεταβάλλει σε συμπολίτες των αγίων και οικείους του Θεού. 

 

Ο Χαιρετισμός
του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ν.Σμύρνης


Εορτάζει η πόλη μας σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδός της αγίας Φωτεινής.
Συναχθήκαμε το πρωΐ στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό για να λατρεύσουμε τον αναστημένο Κύριό μας, αλλά και για να τιμήσουμε την Μεγαλομάρτυρά Του και να ζητήσουμε τις πρεσβείες της.


Καί την ώρα αυτή λιτανεύουμε την ιερή εικόνα της αγίας Φωτεινής για να ευλογηθεί η πόλη μας. Τα σπίτια μας. Οι δρόμοι μας. Τα καταστήματά μας. Οι χώροι των καθημερινών δραστηριοτήτων μας.


Η πόλη μας από το ξεκίνημά της υπήρξε μια προσφυγούπολη. Χτίστηκε και συγκροτήθηκε με τους καημούς, τους ιδρώτες και τα δάκρυα των ξεριζωμένων Σμυρνιών και πρώτων κατοίκων της. Έζησαν τη φρίκη της καταστροφής. Είδαν τον αλλόπιστο και βάρβαρο Ασιάτη να σκοτώνει, να κατακρεουργεί, να ατιμάζει αναρίθμητους χριστιανούς. Είδαν τη φωτιά να κατακαίει και να καταστρέφει το βιό τους, την πόλη τους, τις εκκλησιές και τα σχολεία τους.
Οι μνήμες αυτές μας έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα.


Γι᾽ αυτό και την ιερή αυτή ώρα στο όνομα της μνήμης των δεινών παθημάτων των πατέρων μας· στο όνομα αυτής της μόνιμης ευαισθησίας μας, επιθυμώ να στρέψω την προσοχή σας στο δράμα που συντελείται και στις μέρες μας μπροστά στα αδιάφορα εν πολλοίς μάτια του λεγόμενου χριστιανικού κόσμου. Τον διωγμό που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Εν μέσω 21ω αιώνι χριστιανοί σφαγιάζονται, ατιμάζονται, καταδιώκονται και πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους, τις εκκλησιές τους, τα μοναστήρια τους, τους τάφους των προγόνων τους!
Εμείς, λοιπόν, οι απόγονοι των διωγμένων και ξεριζωμένων Σμυρνιών και των χριστιανών ολόκληρης της Μικρασίας, σήμερα που εορτάζουμε τη μνήμη της αγίας Φωτεινής, της οποίας ο μεγαλοπρεπής ναός επίσης πυρπολήθηκε και αφανίστηκε, ας τους θυμηθούμε. Ας τους συμπονέσουμε. Καί ας προσευχηθούμε θερμά γι᾽ αυτούς.