Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο ερειπωμένο δημοτικό σχολείο Ίμβρου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/01/2012

«Αναγεννημένος» από την επαφή του με την γενέθλιο γη, την Ίμβρο, επέστρεψε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η επίσκεψή του στο πονεμένο και πολύπαθο αιγαιοπελαγίτικο νησί συνέπεσε με την απόφαση της Κυβερνήσεως του Πρωθυπουργού Ερντογάν να χορηγήσει άδεια για την επαναλειτουργία μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ακουστούν το κουδούνι του Σχολείου και τα παιδικά γέλια στην αυλή του, μετά το 1964, οπότε και οι Αρχές προχώρησαν, κατά παρέκκλιση του διεθνούς δικαίου και των προβλεπομένων από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στο κλείσιμο όλων των μειονοτικών σχολείων στη νήσο.

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων που θα ανακαινισθεί θα αποτελέσει την στέγη του νέου μειονοτικού σχολείου. Το κτίριο παραμένει εδώ και δεκαετίες, ερειπωμένο και καμένο, χωρίς στέγη, ένας σκελετός, μέσα στο οποίο έχουν φυτρώσει δέντρα και πρασινάδες, εκεί που θα έπρεπε να «καλλιεργείται» η παιδεία για να «φυτρώνουν» καλλίκαρποι βλαστοί της Ομογένειας.

 

Έφθασε, λοιπόν, η ώρα που θα ανοίξει έστω και ένα δημοτικό σχολείο στην Ίμβρο, εάν βέβαια, στην πορεία προς την Ευρώπη, δεν βγάλουν ορισμένοι, σκόπιμα γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες. Κάτι φυσικά που απευχόμαστε.

Μια άλλη πτυχή του προσκυνήματος του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην πολύπαθη γενέτειρά του είναι η χαρά του να βρίσκεται κοντά στη φύση που τόσο λατρεύει και νιώθει ότι τον φέρνει πιο κοντά στο Θεό.

Κατά την παραμονή του είχε την ευκαιρία να ταΐσει πρόβατα, να τα αγκαλιάσει και να τα χαϊδέψει όπως έκανε παιδί. Περπάτησε στα χιονισμένα λιθόστρωτα του χωριού του, ανέβηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, στο ύψωμα του Σταυρού και θαύμασε το ολόλευκο τοπίο. Ανακάλεσε στη μνήμη του πρόσωπα και γεγονότα της Ίμβρου. Βρήκε ξανά συμπατριώτες του. Τα συζήτησε, τα κουβέντιασε μαζί τους τα νέα και τις εξελίξεις του τόπου.

Αυτό το «διάλειμμα» στην Ίμβρο για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αποτελεί ξεκούραση, πνευματική αναψυχή και ανασυγκρότηση των δυνάμεών του. Για να συνεχίσει την καθημερινή διακονία του στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τις προσπάθειες του για την Ομογένεια, το Γένος μας και τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Οικουμένης και κάθε άνθρωπο.