Εορτή μνήμης Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/05/2015

π.Νικόλας Κατσηδήμας Συνεχίζοντας την Αναστάσιμη πορεία μας, στην πανευφρόσυνη Πασχαλινή  περίοδο  όπου το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού είναι η κορωνίδα της πίστεώς μας,  η οποία σφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Ορθοδόξων,  εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια  το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η Ιερή μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, των Τιμοθέου και Μαύρας οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Χριστό πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως.

   Την παραμονή της εορτής το Σάββατο 2 Μαΐου τελέστηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών και Θείου κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Χαράλαμπου Δέρβου, Εφημερίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Χριστού, καθώς επίσης στους Μάρτυρες της πίστεώς μας, ενώ εκτενώς αναφέρθηκε στους εορταζομένους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα τονίζοντας ότι υπερασπιζόμενοι την Αγία Εκκλησία του Χριστού και την Ορθόδοξη Διδασκαλία, παρέμειναν σταθεροί και ακλόνητοι όταν υπέστησαν φρικτές δοκιμασίες και βασανιστήρια και τέλος  τον Σταυρικό θάνατο.
 Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του Δημοτικού διαμερίσματος, από χορευτικά τμήματα ύστερα από πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Σκουροχωρίου.
   Την κυριόνυμο  ημέρα της εορτής Κυριακή 3 Μαΐου τελέστηκε η Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Ανδρέα Σωτηρόπουλου, τέως Ιερατικού Προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης  και του οικείου εφημερίου Αιδεσιμοτάτου π. Νικολάου Αθανασόπουλου.
   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προς τους παρευρισκομένους οι οποίοι εξεδήλωσαν για μία ακόμη φορά  την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους, προσερχόμενοι και συμμετέχοντες στις εορταστικές Θρησκευτικές εκδηλώσεις.