Ο αρχιεπίσκοπος στο Άργος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/05/2015

φωτορεπορτάζ Ευάγ. Μπουγιώτης- Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου καθώς και άλλων Μητροπολιτών έγινε το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαΐου 2015 ο πανηγυρικός εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Πέτρου.

 

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός έγινε στον καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου, πολιούχου του Άργους, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Ηλιού Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθιναγόρα, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και του Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου, μετά του Ιερού Κλήρου και πλήθος πιστών. 

 

Μετά το Μέγα Εσπερινό ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Άργους προς ευλογία των κατοίκων, με την συνοδεία του Μουσικού Ομίλου Φιλαρμονικής Άργους «ΟΡΦΕΑΣ» και της Νεανικής Φιλαρμονικής Νέας Κίου. 

 

Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Αργολίδος Δ.Κοδέλας και Γ.Ανδριανός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δ.Καμπόσος,ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Α.Χειβιδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Β.Σιδέρης κα. 

 

Την όλη εκκλησιαστική επιμέλεια είχαν, ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΑ π. Γεώργιος Σελλής και ο π.Παναγιώτης Κιντής. 

 

Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους ο θαυματουργός

 

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. 

 

Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα. Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου. 

 

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργου που θεμελιώθηκε το 1859 επί Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.Έχει διαστάσεις 35 μ. μήκος και 15 μ. πλάτος. 

 

Είναι βασιλική με τρούλο, εσωτερικά τρίκλιτη με δυο σειρές πεσσών, έξη και έξη. Το τέμπλο είναι εξαιρετική τέχνης, ξυλόγλυπτο, έργο του Ι. Μαγιάση (1889). Ο Ναός φέρει τρεις κόγχες και είναι τρισυπόστατος. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, διότι παλιά υπήρχε Ναΐσκος εκεί πλάι, τον οποίον κατεδάφισαν όταν έγινε ο νέος Ναός. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που θεωρείται ως ο πρώτος που κήρυξε στο Άργος τη νέα θρησκεία.