Ι.Μ.Λαγκαδά: Η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/05/2015

Η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, εορτάσθηκε κατά το διήμερο 01-02 Μαίου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής 01 Μαίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσεπερινός, επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και της αποδόσεως της εορτής Μυροφόρων Γυναικών, εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της περιοχής του Καβαλλαρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

 

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού παρέστησαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Τοπικής Κοινότητος, της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με το Ιερό Σύμβολο της Πατρίδος μας ανά χείρας καθώς και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Εν συνεχεία και συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου νεοφανούς μάρτυρος Ραφαήλ, το οποίο και είχε εκομίση ο Σεβασμιώτατος προ της ενάρξεως του Εσπερινού και της Θαυματουργής Εικόνος του Αγίου Αθανασίου, η οποία και φυλάσσετε στην παλαιά ενορία του Καβαλλαρίου.

Την κυριόνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της ιστορικής περιοχής της Λητής.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου από την Εκκλησία, Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, τονίζοντας ότι με την ζωή και το έργο του κατόρθωσε να αποδείξει στην πράξη το περιεχόμενο της Αληθινής Πίστεως, υπερασπιζόμενος με ανυποχώρητους αγώνες την Αγία Εκκλησία του Χριστού και την Ορθόδοξο Διδασκαλία παραμένοντας σταθερός ακόμα και όταν υπέστη φρικτές δοκιμασίες, εξορίες και φυλακίσεις.

Ο μεγάλος αυτός Άγιος με την ζωή και το πολυδιάστατο έργο του, ομολογεί συνεχώς αυτό που ανταλλάζουμε ως Πασχάλιο χαιρετισμό το «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος». Αυτό το Αληθώς Ανέστη, το ομολογούν η ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, η ζωή των Αγίων, αλλά και η ζωή των πολεμίων αυτής που είτε είχαν καλή διάθεση και γνωρίζοντας την αλήθεια, μετανόησαν και γινήκαν κήρυκες και απόστολοι όπως ο Μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος, είτε συνεχίζουν να  πολεμούν ακόμα και σήμερα αρνούμενοι και αμφισβητούντες της αλήθεια. Αλλά εδώ τίθεται και ένα ερώτημα το οποίο και μας λέει πως όταν κάποιος είναι νεκρός, που υπήρξε και πλέον χάθηκε, συνεχίζεται να πολεμάτε από τους λεγομένους λογικούς;

Ο Ιησούς Χριστός, με την Ανάστασή Του νίκησε τον θάνατο και περιμένει όλους τους ανθρώπους στην Σωτηρία που ευαγγελίζεται. Από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε αυτή την Σωτηρία, εάν θέλουμε και εμείς αυτή την επίγνωση της Αληθείας, εγκαταλείποντας οριστικά το ψέμα και τον ψεύτικο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο προορισμός μας, η αποστολή μας, το έργο μας και η διακονία μας μέσα στην εκκλησία, δεν είναι εφήμερα γεγονότα, αλλά έχουν προοπτική και δράση.

Ο Ιησούς Χριστός είναι πάντοτε μαζί μας. Εμείς δυστυχώς δεν είμαστε μαζί Του και τον εγκαταλείπουμε και αδιαφορούμε συσχηματίζοντας την ζωή μας, με την ζωή αυτού του κόσμου και της εύκολης ζωής, η οποία και είναι ζωή αμαρτίας και άρνησης έργου αναγεννήσεως και καινής κτίσεως για το οποίο ευαγγελίζεται ο Αναστημένος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Η παρουσία μας σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι ένα γεγονός που φεύγει, σβήνει και χάνεται. Αλλά είναι ένα γεγονός ζωής αθανάτου και  αιωνίου. Αρκεί βέβαια να δεχθούμε αυτήν την ευλογία που μας χαρίζει ο Θεός και να ζούμε συνεχώς μέσα στο άδυτο φως της παρουσίας του Κυρίου στην ζωή μας.

Καταλήγοντας επεσήμανε το γεγονός ότι κάθε ανθρώπινο σώμα, έχει την δική του αξία και παρουσία. Αντίθετα με αυτό που λένε κάποιοι μηδενιστές σήμερα, οι οποίοι και στρέφονται εναντίον της ταφής και των Ιερών Λειψάνων, και έχουν ως σκοπό να εξαφανίσουν και να αφανίσουν κάθε ίχνος από την παρουσία του προσώπου και της αξίας που έχει το ανθρώπινο σώμα. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα τυχαίο δημιούργημα, αλλά επλάσθη κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωσιν Θεού και ο καθένας από εμάς αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα και παρουσία στην πραγματικότητα του κόσμου, έχοντας προσωπική αξία που είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να την φανταστούμε, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι για να ελευθερωθούμε και να σωθούμε εξαγοραστήκαμε με το αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού ο οποίος ανέβηκε πάνω στον Σταυρό και μαρτύρησε για την Σωτηρία του καθενός.